Petrina: Sprema se dovođenje Monsanta u Hrvatsku

Petar Vidov

“Želim pokrenuti opoziv premijera RH gospodina Oreškovića iz razloga što je premijer ove dane, neposredno pred par tjedana, izjavio da Vlada ima namjeru prodati 10.000 hektara zemljišta u Slavoniji. Na pitanje kome i iz kojih razloga, tajanstveni odgovor glasio je ‘bogatom Arapu’. No, mi znamo još da se sprema da se u Hrvatsku dovede Monsanto, da se u Hrvatsku uvedu GMO proizvodi”, rekao je u Saboru nezavisni zastupnik Stipe Petrina (RTL).

Tihomir Orešković je, podsjećamo, na sjednici Vlade održanoj 30. ožujka izjavio da postoji zainteresirani investitor koji želi u Slavoniji kupiti 10.000 hektara zemljišta (Index.hr). Ubrzo se pokazalo da takvo zemljište u Slavoniji uopće nije moguće pronaći (Večernji list), ali Oreškovićeva izjava svejedno je internetske teoretičare zavjere dovela do zaključka da Monsanto potajno dolazi u Hrvatsku.

Monsanto u Hrvatskoj lani zaradio 30 milijuna kuna

Jedan od najvećih – a svakako najkontroverzniji – svjetskih proizvođača GMO usjeva u Hrvatskoj je, međutim, prisutan već odavno. Da budemo precizni, od 31. listopada 2001. godine. Od tada, prema podacima koji su javno dostupni u sudskom registru, datira izjava o osnivanju firme Monsanto d.o.o. za trgovinu i usluge. Kao jedini osnivač u sudskom se registru navodi američki Monsanto Company, a osobe ovlaštene za zastupanje Monsanta u Hrvatskoj kao direktori njihove podružnice su Natali Voruz iz Švicarske i Zoran Petrović iz Srbije.

Monsanto u Hrvatskoj ne samo da je prisutan, nego i vrlo dobro posluje. Prema informacijama iz baze podataka Poslovna Hrvatska, Monsantova hrvatska podružnica zapošljava samo tri osobe, a 2014. godine ostvarili su čak 30,34 milijuna kuna prihoda uz neto dobit od 5,69 milijuna kuna dobiti. Godinu ranije uprihodovali su 17,85 milijuna kuna, a ostvarena dobit iznosila je 2,89 milijuna kuna.

GMO već postoji na hrvatskom tržištu

Isto tako, GMO proizvodi na hrvatskom tržištu već postoje, a za njihovo uvođenje na tržište potrebno je ishoditi dozvole resornih državnih tijela. Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo je i portal Gmo.hr na kojem objašnjavaju proceduru za uvođenje GMO proizvoda na tržište. Ministarstvo zdravlja u siječnju ove godine, na upit Nove TV, objasnilo je i koliko GMO proizvoda ima u Hrvatskoj:

“Na osnovi velikog broja provedenih službenih kontrola u područje GMO hrane od strane sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja i na osnovi dobivenih rezultata analiziranih uzoraka hrane tijekom narednog perioda zamijećeno je da se na tržištu Republike Hrvatske nailazi na proizvode koji u svome sastavu sadrže ili se sastoje od GMO, do praga od 0,9% koja se smatra slučajnom, tehnološkom kontaminacijom i da se na tržištu mogu naći proizvodi koji u svome sastavu sadrže oznaku da sastojci određenog proizvoda potječu od genetski modificirane hrane”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"