Gdje je nestao isključivi gospodarski pojas?

P.V.

Tijekom prvog kvartala 2016. godine proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, složili su se HDZ-ova Domoljubna koalicija i MOST tijekom pregovora o formiranju aktualne Vlade RH.

Prvi kvartal tekuće godine iscurio je prije gotovo dva mjeseca. Od 22. siječnja (kada je u parlamentu potvrđena Vlada Tihomira Oreškovića) naovamo nitko od članova vladajuće većine nije više niti spominjao opciju proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, a kamoli da je po tom pitanju nešto učinjeno u Vladi ili Saboru.

Potvrđeno je tako pisanje Faktografa iz studenog prošle godine, kada smo tvrdili da se radi o “alibi obećanju”, osmišljenom isključivo kako bi MOST-ovci diskvalificirali SDP iz pregovora o formiranju koalicijske vlasti. Naime, MOST uoči izbora niti jednom nije spomenuo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, da bi tijekom pregovora sa SDP-om i HDZ-om njihov glasnogovornik Nikola Grmoja to pitanje iznenada proglasio presudnim uvjetom suradnje.

Da je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Hrvatskoj potpuno nepotrebno, tada je na Hrvatskom radiju tumačila i Maja Seršić s katedre Međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prema njenom objašnjenju, između isključivog gospodarskog pojasa i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), kojeg je Hrvatska proglasila još 2008. godine, nema nikakve suštinske razlike. Razlika je tek u tome što ZERP ne obuhvaća morsko dno, koje je Hrvatska već zaštitila epikontinentalnim pojasom kojeg, kako kaže Seršić, svaka država ima samim time što je obalna.


Iz kategorije "Obećanja"

P.V.