Obećavali manje članova Vlade, pa dodali još dvoje

P.V.

Kao jedan od centralnih problema rastrošne i neefikasne središnje države HDZ-ova Domoljubna koalicija je uoči izbora u studenom 2015. godine identificirala prevelik broj ministarstava. Važnost smanjenja broja ministarstava u više su navrata istaknuli u svojim odgovorima na reformske prijedloge MOST-a.

“Nužno je smanjiti broj ministarstava kojima će se pripojiti pojedini državni uredi, agencije, zavodi, centri i druge pravne osobe iz nadležnosti pojedinih ministarstava, a time će ministarstva preuzeti i djelokrug njihovih poslova”, poručili su iz Domoljubne koalicije na MOST-ov zahtjev donošenja strategije kojom će se definirati reforma javne uprave.

“Svakako je neophodno smanjenje broja ministarstava, spajanje agencija s ciljem povećanja efikasnosti, uklanjanja preklapanja poslova i ubrzavanja rada državne administracije”, stoji u odgovoru Domoljubne koalicije na MOST-ov plan fiskalne konsolidacije i smanjenja javnog duga, gdje su također kao neke od predloženih mjera istaknute smanjenje broja ministarstava i pripajanje agencija ministarstvima.

Smanjenje broja ministarstava HDZ je predložio i u točkama gdje se raspravljalo o teritorijalnoj reformi lokalne i županijske samouprave, te ograničavanju broja političkih dužnosnika. Uoči formiranja vlasti u javnost su puštane informacije da će broj ministarstava biti smanjen s 20 na 17, te da će se osnovati ministarstvo koje će se baviti demografskom obnovom (HRT).

Ministarstva kakva sada postoje definirana su Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave. Utoliko je spajanje, odvajanje ili formiranje novih resora prilično jednostavna reforma – potrebno je tek promijeniti ovaj zakon. Slične stvari radile su i ranije Vlade RH; u vladi Jadranke Kosor djelovalo je 15 ministarstava, dok je u vladi Zorana Milanovića njihov broj povećan na 20.

Definiranje broja ministarstava u pravilu se provodi na početku mandata, ali od toga se odustalo zbog procesa akreditacije za EU fondove. Najavljivalo se da će HDZ i MOST nakon preuzimanja vlasti provesti analizu s ciljem rezanja broja ministarstava (Index.hr), ali nikakvi koraci u tom smjeru još nisu započeti, niti itko iz vladajuće koalicije više uopće spominje rezanje broja ministarstava.

Aktualna vlast tako ne samo da nije smanjila broj ministarstava već ih je de facto i povećala, s obzirom da smo dobili dvojicu ministara bez portfelja. Milanovićeva je vlada, naime, brojila 21 člana (premijer i 20 ministara, od kojih su četvero bili i potpredsjednici Vlade), a Oreškovićeva vlada ima 23 člana (premijer, potpredsjednici Božo Petrov i Tomislav Karamarko koji nemaju svoje ministarske resore i 20 ministara).


Iz kategorije "Obećanja"

P.V.