Ocjena točnosti

Reiner: Orešković će svojim obraćanjem prekršiti Poslovnik Sabora

Hina / Denis Cerić / dc

“Ja mislim da je Hrvatska dosegla te demokratske standarde, da bez obzira što će time on kršiti Poslovnik ovog visokog doma, naravno da ću mu dopustiti da se obrati Saboru”, izjavio je HDZ-ov predsjednik Sabora Željko Reiner u intervjuu za Novu TV.

Reiner, naime, tvrdi da se premijer Tihomir Orešković nema pravo obratiti Saboru, koji danas glasa o njegovom opozivu, jer Vlada RH nije dostavila parlamentu očitovanje na zahtjev o izglasavanju nepovjerenja premijeru. No, Reiner u ovom slučaju tumači Poslovnik na način da se referira samo na odredbe koje mu odgovaraju.

Sve nužne informacije sadržane su u članku 125. saborskog Poslovnika. Četvrti stavak tog članka propisuje da se Vlada dužna očitovati o prijedlogu glasanja o povjerenju predsjedniku Vlade najkasnije u roku od osam dana od dana uvrštavanja prijedloga u dnevni red.

Sedmi stavak, na kojeg se poziva Reiner, glasi: “U raspravi o povjerenju predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini predsjednik Vlade može usmeno obrazložiti očitovanje Vlade o prijedlogu, a o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja pojedinom članu Vlade može se očitovati taj član Vlade”.

No, 125. članak Poslovnika ima i osmi stavak, prema kojem premijer čiji se opoziv traži može u Saboru “prije završnog govora predlagatelja održati govor”, a može se i “javljati i dobiti riječ tijekom rasprave radi davanja objašnjenja”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.