Novi sustav domovinske sigurnosti

S.D.

Među predizbornim obećanjima HDZ-a na kojima se počelo raditi je i formiranje sustava domovinske sigurnosti.

Rad na izradi nacionalne strategije, odnosno sustava domovinske sigurnost povjeren je Damiru Krstičeviću, ministru obrane i potpredsjedniku Vlade zaduženom upravo za nacionalnu sigurnost. Vlada je na svojoj drugoj sjednici održanoj početkom studenog osnovala povjerenstva za izradu prijedloga strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Dokumenti bi trebali biti gotovi do 30. travnja 2017.

Očekuje se da će do ljeta iduće godine biti uspostavljen novi sustav koji će zamijeniti nacionalnu strategiju koja je sad na snazi, a koja datira još iz 2002. godine.

„Strategija nacionalne sigurnosti je iz 2002. godine i više nije u skladu s aktualnim uvjetima unutarnjeg i vanjskog okruženja. Paradigma sigurnosti se značajno promijenila, imamo nove ugroze, terorizam, kibernetički terorizam, elementarne nepogode, poplave, požare, izbjegličke krize, hibridno djelovanje, obavještajno, informacijsko djelovanje, a sve to traži jedan novi sustav da bismo se mogli nositi sa složenim sigurnosnim uvjetima“, kazao je ministar novinarima.

Ministar Krstičević na tu je temu razgovarao i s predsjednicom Kolindom Grabar–Kitarović, koja pitanja nacionalne sigurnosti stavlja na vrh svoje liste prioriteta, a uoči sjednice Vlade u Vukovaru objavljeno je kako je svoj tim pojačao Antom Gotovinom, kao svojim posebnim savjetnikom koji će mu pomoći i pri izradi sustava nacionalne sigurnosti.

Ministar financija Zdravko Marić prilikom predstavljanja proračuna za 2017. najavio je da će troškovi uspostave sustava nacionalne i domovinske sigurnosti iznositi 348 milijuna kuna.

 

*Strategija nacionalne sigurnosti RH donesena je u srpnju 2017., dok  Zakon o sustavu domovinske sigurnosti još čeka na glasanje u Saboru. 

 


Iz kategorije "Obećanja"

S.D.