Promjene u oporezivanju dohotka i smanjenje poreza na promet nekretnina

S.D.

Povećati neoporezivi dio dohotka na 3750 kuna, smanjiti najveću stopu poreza na dohodak na 36 posto i primjenjivati je na plaće veće od 20.000 kuna. Postojeći porez na dohodak od kamata te porez na promet nekretnina u potpunosti prepustiti lokalnim i regionalnim jedinicama. Smanjiti porez na promet nekretnina na 4 posto – obećanja su koje je HDZ stavio u svoj predizborni program, a koja je ispunio, uz neke manje varijacije.

Novom poreznom reformom o kojoj je Faktograf opširno pisao, neoporezivi dio dohotka povećan je čak i više nego je najavljivano – na 3800 kuna, dok se smanjena najveća stopa poreza na dohodak od 36 posto primjenjuje na dohodak iznad 17 500 kuna.

Ispunili su i najavu o smanjenju poreza na promet nekretnina s pet na četiri posto, iako su u predizbornim obećanjima propustili najaviti da ovo smanjenje stope poreza na promet nekretninama uključuje i ukidanje olakšice na kupnju prve nekretnine. Negativni efekti tog ukidanja trebali bi donekle biti sanirani subvencioniranjem kredita mlađima od 45 godina.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"