Beus Richembergh: Dionica Podravke pala je za pet posto

P.V.

“Nevjerojatna je lakoća kojom se Titanik vlada premijera Plenkovića već danima poigrava sudbinom koprivničke Podravke. To je izrazito uspješno dioničko društvo, stabilizirano nakon što je prije pet godina iščupano u posljednji čas iz kandža afere Spice, izlistano je na burzi i ovo ludovanje, nametanje nekakve privremene uprave političkom prisilom izravno ugrožava njenu budućnost. Cijena dionice Podravke u ovih je par dana, navodno, pala za oko 5%”, napisao je u četvrtak navečer na Facebooku saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh.

S obzirom da je Podravka, kako piše i sam Beus Richembergh, kompanija koja je izlistana na Zagrebačkoj burzi, u cijeni njene dionice nema ništa “navodno”. U svakom trenu moguće je provjeriti po kojoj se cijeni na Zagrebačkoj burzi trguje dionicama Podravke. Tragom tvrdnje Beusa Richembergha da je cijena dionice u zadnjih nekoliko dana pala za pet posto, napravili smo upravo to.

U trenu kad je Beus Richembergh iznio svoju procjenu o padu cijene dionice za pet posto, trgovanje za taj dan je zatvoreno uz cijenu od 419,20 kuna za dionicu. Prosječna cijena tog dana bila je 419,42 kune za dionicu Podravke. S obzirom na prethodni dan zabilježen je pad od 0,43 posto.

Cijena Podravkine dionice u tjednu koji je iza nas, a u kojem je izbor nove uprave bio svakodnevna medijska tema, prilično je varirala. No, s obzirom na početak tjedna je cijena dionice čak i rasla. U ponedjeljak je trgovanje otvoreno uz cijenu od 412 kuna za dionicu, da bi tijekom dana cijena porasla do 434,00 kune za dionicu. To je ujedno najviša cijena po kojoj se dionicama Podravke na kraju burzovnog dana trgovalo u zadnjih pet godina.

Cijena varirala, ali je veća nego na početku tjedna

Ako se u obzir uzme razlika između zadnje cijene ostvarene u ponedjeljak, i zadnje cijene ostvarene u četvrtak, ispada da je u predmetnom razdoblju dionica Podravke doista izgubila na vrijednosti. Pad vrijednosti u predmetnom periodu iznosio je 3,4 posto. No, taj podatak ne daje realnu sliku, s obzirom da je cijena Podravkine dionice u istom razdoblju poprilično varirala.

Ako usporedimo cijenu s kojom je trgovina dionicama Podravke na burzi otvorena u ponedjeljak i cijenu s kojom je zatvorena u četvrtak, netom prije nego se HNS-ov zastupnik oglasio na Facebooku, ispada da je dionica Podravke čak i ojačala. Ostvaren je, naime, porast od 1,7 posto.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"