Ocjena točnosti

Stier: Zastupamo isto što i tijekom kampanje

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Što se tiče naše vjerodostojnosti, danas zastupamo ono što smo najavljivali i zastupali tijekom predizborne kampanje. Poznato je stajalište HDZ-a kad je riječ o zaštiti života, poznato je što HDZ misli o definiciji braka. Međutim, apsolutno odbacujem dezinformacije da će Vlada promijeniti Zakon o pobačaju”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier (HRT).

Tako je Stier komentirao zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici po pitanju ljudskih prava, a o čemu je Faktograf opširno izvještavao. Prema novoj politici vlade predvođene HDZ-om i MOST-om, pobačaj ne spada u domenu seksualnih i reproduktivnih prava. Utoliko Stierova tvrdnja da HDZ danas zastupa istu stvar koju je zastupao i tijekom predizborne kampanje baš i nije sasvim precizna.

Izjasnili se, ali potiho

U svom predizbornom programu HDZ pobačaj gotovo da nije niti spominjao. Dotakli su ga se tek u jednoj rečenici, koja glasi: “Posebna će se pozornost posvetiti vrlo osjetljivom problemu pobačaja, samohranim majkama te socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima u kojima žena odlučuje o rađanju”. Iz citirane rečenice ne može se naslutiti HDZ-ov stav da pravo na izbor ne spada pod reproduktivna prava žena.

Stav HDZ-a mogao se naslutiti tek iz ankete koju je provela Nova TV, a u kojoj su političke stranke iznosile svoje stavove o 30 postavljenih tvrdnji. Jedna od tih tvrdnji glasila je: “Pobačaj osobni izbor i pravo”. HDZ je uz ovu tvrdnju stavio ocjenu dva, na skali od jedan do deset: gdje deset znači “slažemo se u potpunosti”, a jedan “ne slažemo se uopće”.

Malo tko je, međutim, tijekom kampanje komentirao ovakvo HDZ-ovo pozicioniranje prema pravu na abortus. Reagirao je tek predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić (Televizija N1), a i novinar Novog lista Zdenko Duka u svom se blogu zapitao “Zar je HDZ protiv prava na pobačaj?”. Šira debata oko ove teme u kampanji se nije otvorila, tako da šira javnost nije dobila priliku detaljnije se upoznati sa stavovima trenutnog HDZ-ovog vodstva na temu abortusa. Iz odgovora koje je HDZ dostavio Novoj TV njihovo se stajalište moglo naslutiti, ali nikako se ne može reći da je ono biračima bilo jasno prezentirano.

Očekuje se odluka Ustavnog suda

Teme pobačaja tek se kratko Andrej Plenković, tada još samo predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera, dotaknuo u debati sa Zoranom Milanovićem (Vecernji.hr). Plenković je tada kazao kako HDZ vjeruje da život počinje začećem, ali i dodao kako “nije realno mijenjati zakon da bi pobačaj bio zabranjen”. Istu stvar vodeći ljudi HDZ-a tvrde i sada, usprkos činjenici da su zaključili kako pobačaj ne spada među seksualna i reproduktivna prava koja treba štititi.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Jutarnji list, Ustavni će sud ovog tjedna objaviti svoju odluku o zahtjevu za ustavnost Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kolokvijalno poznatijem kao zakon o pobačaju. U odluci Ustavnog suda, ako je vjerovati izvorima Jutarnjem, stajat će da pobačaj nije protuustavan, ali će se Vladi RH svejedno naložiti donošenje novog zakona, s obzirom da je postojeći na snazi još od 70-ih godina prošlog stoljeća. Ostaje za vidjeti kako će se trenutačni svjetonazor HDZ-ovog vodstva u tom slučaju odraziti na tekst novog zakona i dostupnost pobačaja u Hrvatskoj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.