Ocjena točnosti

Pusić: Predsjednica ne govori istinu

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Insinuacije koje su objavljene u Večernjem listu kao izjava Predsjednice Republike KGK, vezane uz kupnju zgrade za hrvatsku misiju pri EU u Bruxellesu, su neistinite. U toj izjavi predsjednica sugerira kako je bilo nepravilnosti pri kupnji navedene zgrade, koje DORH mora prioritetno ispitati”, napisala je na svom Facebook profilu HNS-ova saborska zastupnica Vesna Pusić.

Predsjednica Grabar Kitarović ovoga puta kritikama je izložena zbog nečeg što nije napravila. Grabar Kitarović nije, naime, dala nikakvu izjavu za Večernji list u kojoj bi od DORH-a tražila da istraži kupnju zgrade za hrvatsku misiju u Briselu. Pusić se u svom statusu osvrnula na tekst novinara Večernjeg lista Davora Ivankovića, koji polazi od predsjedničine izjave da “zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao pažljivije pogledati”, a zatim, pozivajući se na neimenovane izvore, otkriva o kojim se predmetima navodno radi.

Prema Ivankovićevom tekstu, radi se o informacijama koje su već javno poznate, i to temeljem nalaza Državne revizije. Koja je prošle godine izvršila, između 18. siječnja i 8. srpnja, reviziju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Revizija je ministarstvu kojem je u vrijeme Kukuriku vlade na čelu bila Vesna Pusić tada dala uvjetno mišljenje, a jedan od razloga bila je upravo kupovina zgrade u Briselu.

Zgradu, čija je vrijednost procijenjena na 13 milijuna eura, je Vlada RH početkom 2013. godine kupila za 11,5 milijuna eura. Najprije se procjenjivalo da će rekonstrukcija zgrade koštati 21,12 milijuna kuna, da bi ta cifra kasnije skočila na 40,62 milijuna kuna. Zgrada i dalje nije u funkciji, zbog čega su hrvatski diplomati u Briselu smješteni u zakupljenim prostorima. Državna revizija ministarstvu zamjera što nije prije kupovine zgrade izradilo detaljnu studiju o opravdanosti ulaganja. To ne znači da je prilikom kupnje zgrade nužno došlo do počinjenja kaznenog djela, ali je isto tako sasvim opravdano očekivati od DORH-a da provede istragu temeljem nalaza Državne revizije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.