Stav

Činjenice su dobile svoj dan

Poynter

Na današnji dan, 2. travnja, Faktograf i slični nam mediji diljem svijeta obilježavaju prvi Međunarodni dan provjere činjenica. Ili u engleskom originalu – International Fact-Checking Day. Datum nije odabran nimalo slučajno; nakon što Prvog aprila medijskim prostorom tradicionalno kreću kružiti (uglavnom) dobronamjerne laži, namjera je da se fokus što prije vrati na činjenice.

Međunarodni dan provjere činjenica ustanovljen je zahvaljujući američkom Poynter institutu i njihovoj internacionalnoj mreži fact-checkera, a u suradnji s najvećim svjetskim medijima ovog profila, poput pionirskog PolitiFacta. Riječima PolitiFactove urednice Angie Drobnic Holan, “to je naš način isticanja potrebe za snažnim dokazima i čvrstim činjenicama u politici, novinarstvu i svakodnevnom životu”.

Danas kad, prema širokom konsenzusu, živimo u post-činjeničnom svijetu, radi se o mantri koju je nažalost potrebno ponavljati. Digitalno doba donijelo nam je gotovo neograničen pristup informacijama, ali imalo je i neželjene nuspojave. Dezinformacije, tračevi, laži i spinovi u društvenom su diskursu oduvijek postojali, ali nikad se ranije nisu širili današnjom brzinom ni lakoćom. Glavni je to razlog zbog kojeg je Oksfordski rječnik za riječ godine lani izabrao “post-truth”, odnosno post-istinito. Ovaj novi, ali već vrlo rašireni termin Oksfordski rječnik definira kao “pridjev koji se odnosi na ili označava okolnosti u kojima su objektivne činjenice manje utjecajne u oblikovanju javnog mnijenja nego apeliranje na emocije i osobna uvjerenja”.

Upravo zato bio je red da i činjenice, odnosno provjera informacija u potrazi za činjenicama, dobiju svoj dan. U to ime, odlučili smo se prigodno podsjetiti Faktografovog minulog rada. U godinu i pol dana postojanja – od listopada 2015. naovamo – na Faktografu smo provjerili 259 tvrdnji izrečenih od strane hrvatskih političara.

Najčešće zastupljena bila je naša najlošija ocjena – Ni F od fakta. Potpuno netočnima ocijenjeno je 112 izjava domaćih političara. Izjava koje su dobile ocjenu Fakt bilo je 61, ocjenom Ni pola fakta ocijenjeno je 45 izjava, njih 30 smo ocijenili kao Polufakt, a samo 11 kao Tri kvarta fakta.

Pogrešno bi, međutim, bilo ove podatke tumačiti zaključkom da hrvatskih političari češće govore neistinu nego što bivaju iskreni. Radi se samo o udjelu onih izjava koje su bile izabrane za provjeru. Da bi tvrdnja uopće mogla biti podvrgnuta činjeničnoj provjeri, mora biti mjerljiva usporedbom s relevantnim izvorima. A naravno da ni mi na Faktografu ne možemo registrirati, pa zatim i provjeriti, sve takve tvrdnje. Uostalom, tvrdnje koje su očigledno istinite, ili još gore, očigledno lažne, nema ni smisla provjeravati.

Političara čije smo izjave kroz zadnjih godinu i pol dana provjeravali bilo je previše da ih se ovdje svih prisjetimo, pa smo umjesto toga izračunali prosječnu ocjenu koju su za svoje tvrdnje dobivali najistaknutiji domaći političari – predsjednici Vlade, Sabora i države, te lider oporbe. Nadajmo se da će im se prosjek ocjena do idućeg Međunarodnog dana provjere činjenica – poboljšati.

20170401090441

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.