Plenković: Nema nikakvih pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni

P.V.

“Nema nikakvih pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni. Mogu. Kad izgube moje povjerenje, ja ih mogu razriješiti, bez ičijega supotpisa”, izjavio je premijer Andrej Plenković (Televizija N1).

Usprkos premijerovim tvrdnjama, dileme itekako postoje. Kao što je Faktograf već pisao, ni Ustav RH, ni Zakon o Vladi, ni Poslovnik Hrvatskog sabora ne predviđaju proceduru za razrješenje članova Vlade. Opisane su samo procedura za imenovanje ministara, kao i mogućnost da ministri podnesu ostavku na svoje dužnosti.

Predsjednik Sabora i MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov je, pak, zaključio da je za razrješenje ministara potreban i njegov potpis temeljem dosadašnje prakse. Kad je Zoran Milanović u svibnju 2014. razriješio Slavka Linića pozicije ministra financija, tu je odluku supotpisao i tadašnji predsjednik Sabora Josip Leko.

SDP-ov saborski zastupnik, pravnik i potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin u razgovoru za Faktograf obrazložio je da u ovom konkretnom slučaju vidi upravo – dilemu. Jedna je mogućnost da o razrješenju raspravlja Sabor, a druga je da Plenković doista ima pravo svojom odlukom mijenjati ministre. No, odluku o ovoj dilemi bi, prema Grbinu, morao donijeti Ustavni sud.

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić je, pak, u razgovoru za Index.hr također izrazila sumnju u ustavnost premijerove odluke da razriješi ministre iz MOST-ove kvote. “Imenovanja i razrješenja ministara se odvijaju isključivo u Saboru. Ovo je bio samo prijedlog vlade kao i svaki drugi prijedlog. Dakle Sabor mora izglasati razrješenje da bi stupilo na snagu”, tvrdi Barić.

O ovoj temi se na Facebooku, kako prenosi Telegram, oglasio i ustavni stručnjak Mato Palić. Prema njegovom tumačenju, Božo Petrov je u pravu: “Dakle u sadašnjoj je situaciji na potezu, nakon što premijer potpiše rješenje o razrješenju, Predsjednik Hrvatskog sabora. Ukoliko i on supotpiše onda će i Vlada RH dobiti nova tri ministra. Ukoliko to ne učini oni ostaju na svojim dužnostima”.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"