Obuljen Koržinek: Vrlo je neobično da je Thompson zabranjen s takvim argumentima

P.V.

“Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture”, komentirala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odluku slovenskih vlasti da zabrane koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru (Tportal/Hina).

Thompsonov koncert zabranjen je temeljem procjene slovenske policije, koja je zaključila da se radi o sigurnosnom riziku (Večer). Brine ih mogućnost počinjenja kaznenih djela na koncertu popularnog hrvatskog pjevača, a s obzirom na njegovu povijest koketiranja s fašističkom simbolikom: na koncertima se redovito može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a svojevremeno je na Thompsonovom koncertnom repertoaru bila i pjesma “Jasenovac i Gradiška Stara”, koja veliča zločine fašističkog režima u Drugom svjetskom ratu (Index.hr).

Utoliko je u ovoj situaciji neobična samo izjava hrvatske ministrice kulture. Ovo, naime, nije prvi put da europske države Thompsonu zabranjuju nastup. Prije nepunih mjesec dana Thompsonov koncert zabranila je i Austrija, uz obrazloženje da se radi o pjevaču koji potiče ekstremizam (Hina).

U kolovozu prošle godine je Thompsonov koncert zabranjen u Švicarskoj. I oni su, zbog Thompsonove kontroverzne reputacije, procijenili da se radi o sigurnosnom riziku (Hina). A to čak i nije bio prvi put da Švicarci Thompsonu ne dopuštaju nastup: iz istog razloga koncert mu je zabranjen i 2009. godine (Nacional).

Ranije su zbog straha od ekstremističkih ispada zabranjivani i Thompsonovi koncerti u Berlinu (Index.hr), kao i u Amsterdamu i Rotterdamu (Index.hr). Iz istog razloga su Thompsonu, uostalom, zabranjivani nastupi i u Hrvatskoj, konkretno u pulskoj Areni. Zbog ove zabrane Thompson je čak i tužio Grad Pulu, ali je izgubio i pravnu bitku (Slobodna Dalmacija).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"