Ne, HDZ najvjerojatnije nije Kerumu ukrao izbore u Splitu

Ana Benačić

Split je u drugom krugu izbora za gradonačelnika ostvario rekordan broj nevažećih listića – skoro desetinu, odnosno 9,51 posto.

Kandidat Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, koji je počeo slaviti pobjedu i prije objave rezultata izlaznih anketa u 19 sati, koje su mu išle u prilog, optužio je HDZ i svog protukandidata Andru Krstulovića Oparu za krađu izbora (N1).

Nema sumnje da je HDZ-u nevjerojatno stalo da dođe na čelo velikog grada u Hrvatskoj, no legitimno je i upitati se jesu li upravo Krstulović-Opara i Kerum idealan duo za postizanje maksimalnog uspjeha “bijelih listića”, odnosno protestnih, nevažećih glasova?

Zatražili smo zato od Državnog izbornog povjerenstva podatke o broju nevažećih listića po biračkim mjestima, kako bi donekle razbistrili situaciju u Splitu. Naime, ukoliko bi koncentracija nevažećih listića bila upadljivo veća na pojedinim biračkim mjestima, to bi mogao biti simptom izborne krađe. Međutim, ni na jednom od 165 biračkih mjesta, broj nevažećih listića nije prešao stotinu, a samo na njih 16 bilo je manje od 20 nevažećih listića.

Kerum vs. Krstulović Opara by Faktograf on Scribd

Najviše nevažećih u centru grada

Dakle, sve da je i 20 listića po biračkom mjestu bio prosjek na oko 350 birača koliko ih je prosječno izašlo na glasanje – došlo bi se do impresivnih 3.300 listića. No, broj nevažećih listića po biračkim mjestima uglavnom se kreće oko prosječnog broja od aritmetički osrednjih 33. Prevaru na tako širokom području čitavog Grada, nešto je teže organizirati bez da to bude zapaženo.

Najviše nevažećih listića bilo je na biračkim mjestima smještenim u i oko šireg centra grada, gdje nije neobičan višak protestnih glasova, odnosno lijevoliberalnih glasača: Put Skalica (70), Spinut (63), Blatine/Škrape (60), Bačvice (59).

Zanimljivo je i da je na izborima za župana u Splitu je bilo 3.004 nevažećih glasova, premda nije bilo toliko kontroverzi i prljave kampanje uoči drugog kruga.

Bulj vs. Boban by Faktograf on Scribd

ŽIP iščekuje pritužbu

Potrebno je, dakako, vidjeti i sadržaj pritužbe Hrvatske građanske stranke, koji, kako prenosi Hina, nije upućen do podneva u ponedjeljak, ali će zasigurno biti u roku od 48 sati od nastajanja sumnje za krivotvorenje rezultata.

Željko Kerum je odlučio uputiti pritužbu izbornome povjerenstvu, navodeći da je još prije prije zatvaranja birališta dobio dojave da njihovim promatračima nije dozvoljeno da prebrojavaju listiće. No, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva sudac Goran Čolak podsjeća da promatrač ni nije taj koji broji listiće. Potvrdio je i da je bilo prigovora da Kerumovi promatrači nisu mogli vidjeti popis birača.

Kerumov protukandidat i, prema rezultatima, novi gradonačelnik Splita, smatra da slaba izlaznost i velik broj nevažećih listića govori o tome da su ljudi nezadovoljni stanjem politike.

“Oni koji su izašli i poništili listić izrazili su svoje političko mišljenje, to je puno vrjednije nego oni koji su nezainteresirani”, dodao je Krstulović Opara (Index).


Iz kategorije "Analize"