Predstavnike USKOK-a nitko nije zvao na HRT godinama, i to im dosad nije smetalo

Ana Benačić

Domagoj Novokmet smijenjen je i više nije urednik emisije “Otvoreno” nakon što mu je USKOK uputio pismo kao reakciju na emisiju o korupciji u sportu.

“Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti?”, napisali su u reagiranju na emisiju koju je uredio Novokmet.

Odgovor na ta pitanja potražili smo i u USKOK-u i na HRT-u, sluteći da bi razlog tome mogao biti što USKOK nikada ne gostuje u emisijama u kojima se ne raspravlja načelno, već o predmetima gdje istrage ili sudski postupci nisu okončani. A u ovome slučaju, gostovao je i odvjetnik jedne od stranaka u postupku, kao i osumnjičenici: Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka i advokat Čedo Prodanović.

Upitali smo zato koliko su puta predstavnici USKOK-a uopće gostovali na HRT-u, primjerice, u zadnje dvije godine. Odgovor na pitanje glasi, kao što se dalo posumnjati, da USKOK u pravilu ne sudjeluje u emisijama čije su teme istrage i postupci koji su u tijeku, jer je uobičajeno da tužitelji USKOK-a redovito daju izjave nakon rasprava i odluka nadležnih sudova svim medijima.

“Povodom Vašeg upita, obavještavamo Vas da smo provjerom u upisnik novinarskih upita utvrdili da tijekom 2016. i 2017. godine od HTV-a nismo dobili nijedan upit/poziv za sudjelovanje predstavnika USKOK-a u njihovim emisijama”, navodi Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a. Telefonskim smo putem dobili i potvrdu s HRT-a da predstavnici USKOK-a u zadnje dvije godine nisu bili na listama gostiju.

Istina je da USKOK ponekad reagira na napise u medijima ili emisije, no rijetko kad to ima ovako oštre posljedice. Upitali smo zato Đuričića kako komentira odluku HRT-a o sankcijama za Novokmeta, vezano za reagiranje USKOK-a.

“Mi smo komentirali isključivo emisiju. Što se tiče vodstva HTV-a, njihovu odluku nećemo komentirati”, kaže nam on.

U svakom slučaju, ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić je odlučio “zbog profesionalnoga uredničkog propusta” u Otvorenom da Domagoj Novokmet više neće obavljati poslove uređivanja te emisije, jer je “zaključio da je nepozivanjem druge strane, predstavnika Uskoka, došlo do profesionalnoga propusta, odnosno da emisija nije bila u skladu sa standardom javnoga medijskog servisa”. (N1)

Svakako je zanimljivo, s obzirom na nadaleko poznatu praksu negostovanja predstavnika USKOK-a na televizijama, da zbog krimena sustavno primjenjivog godinama na HRT-u tek sada “gine” jedan urednik, koji bi ionako nakon poziva odaslanog u Gajevu 9 mogao u studiju izložiti samo – praznu stolicu. Na to, uostalom, upozorava i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na javnoj televiziji.

“… [P]redstavnici USKOK-a novinarima koji su nazočili suđenju u Osijeku, o kojem je bilo govora i u sinoćnoj emisiji „Otvoreno“, nisu željeli komentirati slučaj. Također u svom otvorenom pismu, USKOK nije zatražio ispravak bilo kojeg netočnog navoda izrečenog u emisiji, a danas su odbili pozive s HRT-a da javno istupe o toj temi. Slijedom navedenog, i s obzirom da na HRT -u postoje i ostali mehanizmi kažnjavanja mogućih propusta, ostaje upitnim zašto je u ovom slučaju tako drastično postupljeno, kao i što je sa pitanjem odgovornosti svih ostalih unutar uredničke strukture, stoji u priopćenju Ogranka HND-a na HTV-u”, koji potpisuje predsjednica Ogranka Sanja Mikleušević.

 


Iz kategorije "Aktualno"