Grad Otočac ne zna ništa o postavljanju ploče Juri Francetiću

A.B.

Tijekom dana pojedine su redakcije objavile bizaran poziv na svečanost otkrivanja spomen-ploče u Otočcu ustaškom koljaču Juri Francetiću, kojega se čak predstavlja kao – borca protiv fašizma (Telegram). Ploča bi navodno trebala biti otkrivena u nedjelju 2. srpnja, na rodnoj kući Jure Francetića.

“Tragom projekta Velebitsko-vukovarski pobjednički krug, naslovnik ogranizira obilježavanje 105. obljetnice Jure Francetića, hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata protiv udruženja talijanskog i srpskog fašizma”, stoji u pozivnici koju je poslala udruga Hrvatska akademija znanosti i umjetnost u dijaspori (HAZUD).

Međutim, gradske vlasti u Otočcu nemaju pojma da se takvo što događa u njihovom gradu – kako u uredu gradonačelnika, tako ni u Jedinstvenom upravnom odjelu Gradskog vijeća. Pročelnik tog ureda, Stevan Uzelac, kaže za Faktograf da “nikad nije čuo za takvo nešto, a trebao sam po protokolu, ako se to stvarno događa”.

“Zna se protokol i kako se postupa u situacijama podizanja spomen-ploča”, dodaje on.

Podsjetimo, spornu ploču HOS-a u Jasenovcu, blagoslovila je lokalna HDZ-ova vlast, prije nego je postavljena u studenom prošle godine. Od tada traju prijepori oko toga veliča li se natpisom “Za dom spremni” ustaštvo u samom srcu grada proslavljenom po najvećem koncentracijskom logoru u NDH ili se radi o odavanju počasti poginulima. Međutim, oko spomen-ploče Juri Francetiću nema niti toliko dvojbe.

Nakon objave ovog teksta, čitatelj Faktografa nam je skrenuo pozornost i na pismo koje je početkom lipnja upućeno saborskom zastupniku Željku Glasnoviću, a kojim ga se poziva da svečano otvori ploču posvećenu zločincu Francetiću. Pismo je objavljeno na portalu Hrvatski fokus.

 


Iz kategorije "Aktualno"