Prošlo mjesec dana od HNS-ovog “rješavamo ploču za mjesec dana”

A.B.

“U sljedećih mjesec dana će se rješenje naći jer mi na tome inzistiramo, ali ne preko medija, već razgovaramo i tražimo zajedničko rješenje. Mi smo jasno rekli svoj stav, Za dom spremni ne može biti na toj ploči, premijer se isto jasno po tom pitanju izrazio, i sada se traži rješenje kako tu ploču ukloniti. Zna se tko je bio gdje u II. svjetskom ratu i to piše u Ustavu da se temeljimo na antifašizmu. Nije dopustivo da fašističke i nacističke poruke budu bilo gdje istaknute, a posebno tako da se mladi ljudi koji su dali život za ovu državu, a to je u biti njima spomen, uopće ne primjete, već se priča o nazivima nedopuštenih totalitarnih režima”, kazao je tijekom gostovanja na N1 televiziji potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković.

Ovo obećanje, da će se rješenje za ploču u Jasenovcu dogovoriti za mjesec dana, ispostavilo se za vatrogasnu mjeru kojom je HNS pokušavao odagnati salvu kritika javnosti zbog koaliranja s HDZ-om, pod čijom se vladavinom dogodilo i zdušno branilo postavljanje ploče s ustaškim pozdravom nedaleko od prostora gdje se nalazio najveći koncentracijski logor na tlu današnje Hrvatske.

Kao što se dâ primijetiti, ploča se još uvijek nalazi tamo, a iz Vlade dolaze samo floskule o pregovorima i dogovorima s partnerima, uvažavanju žrtava svih totalitarizama, struke i povjerenstvima, koja se ne sastaju, a ploča je tamo gdje je i bila. U međuvremenu je ustaški pozdrav “Za dom spremni” osvanuo i na muralu na ulazu u Novu Mokošicu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujuete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr.

Iz kategorije "Aktualno"

A.B.