Dekanica Veleučilišta u Gospiću predsjednici poklonila plagijat

Petar Vidov

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović privremeno je svoj ured izmjestila u Gospić, te se već prvog dana boravka u Ličko-senjskoj županiji, među ostalima, susrela i s Vlatkom Ružić, dekanicom Veleučilišta u Gospiću. Moguće je da je susretu kumovala i činjenica da je Ružić u vrijeme predsjedničke kampanje Grabar Kitarović vodila njen izborni stožer u Otočcu.

Prigodom ovotjednog susreta dekanica Ružić je, kako se može vidjeti na fotografijama koje je objavio portal Lika-online, predsjednici poklonila knjigu “Državno i političko uređenje Republike Hrvatske” autora Branislava Šutića, inače utjecajnog ličkog HDZ-ovca, a odnedavno, kako je Faktograf već pisao, i člana Upravnog vijeća Nacionalnog parka Plitvička jezera. Dekanici Ružić očigledno nije bilo neugodno predsjednici pokloniti Šutićevu knjigu, iako se radi o već odavno prokazanom plagijatu.

Plagijat studije Mirjane Kasapović

Šutićev rad je, naime, još 2011. godine u časopisu “Političke analize” recenzirao docent FPZG-a Krešimir Petković, i nedvojbeno utvrdio da se radi o plagijatu. Šutić se, objašnjava Petković, u svojoj knjizi obilato inspirirao studijom Mirjane Kasapović – bez navođenja izvora, naravno – o izbornome i stranačkom sustavu u Hrvatskoj. Svoju studiju je Kasapović objavila 1993. godine, 18 godina prije nego je izašla Šutićeva knjiga.

“Sve rečenice čitatelj lako može usporediti u izvornicima i uočiti da su kod Šutića rečenice identične onima iz studije M. Kasapović objavljene 18 godina ranije, navedene bez navodnika ili bilo kakve korektne reference uobičajene u akademskom svijetu. Rikerovo pogrešno napisano ime kao ‘Reiker’ također je indikativno za metodologiju rada: Šutić je najvjerojatnije prepisivao stvari o kojima nema pojma i imena autora za koje nije čuo niti je išta pročitao od onoga što su napisali”, napisao je Petković u časopisu “Političke analize”.

O slučaju Šutićevog plagijata prošle godine je izvještavao i tjednik Novosti. Tada se Šutić branio tvrdnjom da je fusnota izostavljena greškom. “Nešto se uzimalo iz njezine knjige, na jednom mjestu je stavljena fusnota, a na drugom je nije bilo. Ne znam jesam li ja propustio staviti fusnotu ili je pogriješila tiskara kad je tiskala knjigu”, pravdao se Šutić, kojeg s Vlatkom Ružić veže dugogodišnje poznanstvo; zajedno su radili u više ličkih javnih institucija.

I dekanica prepisivala

Nonšalantan odnos dekanice Ružić prema plagiranim radovima ne iznenađuje, s obzirom da je i sama ulovljena u prepisivanju. Tjednik Novosti u listopadu prošle godine objavio je da je Ružić za dekanicu Veleučilišta u Gospiću izabrana iako je Program rada Veleučilišta s kojim se javila na natječaj za posao bio barem djelomično prepisan. Ružić je Program rada plagirala od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi. I to je učinila prilično nestručno; na jednom mjestu u programu čak je zaboravila promijeniti ime institucije na koju bi se program trebao odnositi, pa je umjesto Gospića u tekstu ostala Požega.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"