Želi u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a prijeti joj kazna zbog – sukoba interesa

Petar Vidov

Hrvatski sabor uskoro će izabrati nove članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Na natječaj se, objavio je Jutarnji list, javilo ukupno 37 kandidata, a široj javnosti najpoznatija aplikantica je zasigurno Bernardica Juretić, bivša ministrica socijalne politike i mladih u vladi Tihomira Oreškovića.

Juretić je i sama priznala da je u potrazi za novim radnim mjestom (Jutarnji list), a osim u Povjerenstvo za sukob interesa, kandidirala se i za članicu Nadzornog odbora HRT-a, kao i za ravnateljicu Dječjeg doma Zagreb za skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Najzanimljiviji je međutim njen pokušaj da zasjedne u Povjerenstvo u kojem bi se onda potencijalno našla u situaciji da odlučuje o – samoj sebi.

Bivša ministrica Juretić je, kako nam je potvrđeno iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i sama predmet interesa ovog tijela.

“Nastavno na Vaš upit zaprimljen elektronskim putem dana 18. rujna 2017.g., obavještavam Vas da su u Povjerenstvu zaprimljene četiri prijave protiv dužnosnice Bernardice Juretić koja je obnašala dužnost ministrice socijalne politike i mladih do 19. listopada 2016.g. S obzirom da su zaprimljene prijave istovjetnog sadržaja, Povjerenstvo je zaključkom spojilo predmete otvorene povodom navedenih prijava u jedan predmet koji se vodi pod brojem P-200/16. U navedenom predmetu prikupljena je opsežna dokumentacija koja je u razmatranju te Povjerenstvo do sad nije donijelo odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv navedene dužnosnice”, poručuju iz Povjerenstva u odgovoru na upit Faktografa.

Prijavu zbog sumnji u sukob interesa Juretić je zaradila nakon Nacionalovog otkrića iz lipnja prošle godine. Tada je objavljeno kako je jedan od njenih prvih ministarskih poteza bilo potpisivanje ugovora sa Zajednicom Susret, organizacijom koju je utemeljila 1990. godine, a kojoj je bila na čelu sve dok nije postala ministrica.

Ugovor je potpisan 11. veljače 2016. godine, a njegove odredbe retroaktivno su stupile na snagu 23. siječnja 2016. godine. Juretić je do 22. siječnja 2016. bila predsjednica Zajednice Susret, a nakon što je postala ministrica je svojoj bivšoj organizaciji omogućila ugovor težak 396.474 kune mjesečno, odnosno 3887 kuna po korisniku. Nešto kasnije, u rujnu 2016. godine, otkriveno je i da je Juretić prije pada Vlade i odlaska iz ministarske fotelje taj iznos zatim i dodatno povećala, na 4500 kuna po korisniku (24sata).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"