Marić i Porezna uprava skrivali porezni dug Agrokora, iako nisu morali

S.D.

Index je uz pomoć povjerenice za informiranje uspio 18. rujna dobiti od Porezne uprave odgovor na svoj upit o poreznom dugu Agrokora koji je ta redakcija poslala još krajem ožujka.

Na dan 27. ožujka Agrokorova poduzeća imala su dug od 134,8 milijuna kuna (koji je dospijevao 28. veljače, 10. ožujka i 15. ožujka) pa je Porezna izdala rješenje o ovrsi 16. ožujka.

Najveći dio duga odnosio se na PDV – 88 milijuna kuna, a najveći dužnik je bio Konzum s iznosom od 51,6 milijuna kuna. Slijedi PIK Vrbovec s dugom od 7,7 milijuna kuna, Velpro 5,3 milijuna kuna, Tisak 4,2 milijuna kuna, Ledo 4 milijuna kuna, Belje 2,4 milijuna kuna, Jamnica 2,2 milijuna kuna, Zvijezda 2 milijuna kuna…, odgovoreno je Indexu.

Taj odgovor dokazuje da je Agrokor imao porezni dug prema državi o čemu se naveliko spekuliralo.

Marićeve izjave

Na dan kad je izdano rješenje o ovrsi ministar Marić je pred novinarima konstatirao kako u postupanju Porezne uprave “nisu uočene nikakve nepravilnosti koje odstupaju prema drugim poreznim obveznicima”, a detalje nije htio iznositi pozivajući se na poreznu tajnu. Upozorio je da „spekulacije koje su se pojavile u javnosti o razni ukupnog duga, a spominju se iznosi od šest milijardi kuna, nisu uopće utemeljene pa ih mora demantirati“.

Međutim, već sljedećeg dana prestale su okolnosti po kojima ministra i Poreznu upravu obvezuje institut porezne tajne. Agrokor je u svom priopćenju od 17. ožujka ustvrdio kako s tim danom nemaju dospjelih obveza prema državi.

S obzirom da je bila riječ o lažnoj informaciji (što se vidi iz odgovora kojeg je dobio Index) za ministra Marića i djelatnike Porezne uprave prestala je obveza čuvanja porezne tajne.

Naime, prema članku 8., stavku 11. Općeg poreznog zakonu, obveza čuvanja porezne tajne „nije povrijeđena ako Ministarstvo financija – Porezna uprava i Carinska uprava bez pristanka poreznog obveznika objavljuje u sredstvima javnog priopćavanja i na svojim mrežnim stranicama podatke potrebne radi ispravljanja netočnih ili nepotpunih informacija u slučaju ako je netočne ili nepotpune informacije porezni obveznik izravno ili neizravno dostavio sredstvima javnog priopćavanja“.

Lista srama

Bez obzira na to, ministar Marić i Porezna uprava nastavili su se pozivati na poreznu tajnu o čemu je Faktograf u više navrata pisao (3. travnja, 11. travnja i 28. travnja)

Zanimljivo je i da je u sklopu porezne reforme, možda upravo zbog Agrokora, potiho promijenjen i način objave liste dužnika – pa se ona sada objavljuje samo jednom godišnje – 31. listopada.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"