Bernardić: Rejting SDP-a nije padao otkad sam preuzeo stranku

P.V.

“Rejting stranke je stabilan otkad sam preuzeo SDP, nije naročito rastao, ali nije ni padao. Možete pogledati i te podatke”, poručio je svojim kritičarima predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Televizija N1).

U SDP-u je u tijeku pobuna protiv Bernardića, koja bi mogla rezultirati izbacivanjem nekih istaknutih članova stranke, poput Miranda Mrsića i Milanke Opačić. Među zamjerkama koje se Bernardiću stavljaju na teret su kriza odlučivanja u SDP-u, ali i narušavanje stranačkog rejtinga otkad je na mjestu predsjednika naslijedio Zorana Milanovića.

Bernardić je za predsjednika SDP-a izabran 21. studenog 2016., pa se takva odluka na stranački rejting mogla odraziti već u prosincu iste godine. Provjeravajući točnost Bernardićeve tvrdnje, proučili smo rezultate CRO Demoskopa, redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus, u razdoblju od prosinca 2016. do rujna 2017. godine.

Mjesec Postotak podrške
Prosinac 2016. 25,2 %
Siječanj 2017. 24,7 %
Veljača 2017. 22,3 %
Ožujak 2017. 21,6 %
Travanj 2017. 22,8 %
Svibanj 2017. 24,1 %
Lipanj 2017. 24,8 %
Srpanj 2017. 23,8 %
Kolovoz 2017. 22,1 %
Rujan 2017. 23,1 %

Rezultati u priloženoj tablici najpreciznije se mogu opisati kao stagnacija SDP-ovog stranačkog rejtinga, s obzirom da su usponi i padovi koje CRO Demoskop bilježi iz mjeseca u mjesec uglavnom unutar okvira statističke pogreške. No, važno je uzeti u obzir i kontekst u kojem SDP bilježi blagi pad podrške i ne uspijeva dostići rezultat iz razdoblja kad je stranku vodio Zoran Milanović.

Vlada Andreja Plenkovića u dosadašnjem dijelu svog mandata suočavala se s velikim izazovima, zbog kojih su u javnosti bili često kritizirani. Izdvojimo samo neke: najava nacionalizacije INA-e zbog gubitka arbitražne presude, kriza u Agrokoru, suočavanje s prošlošću, porez na nekretnine, velike elementarne nepogode… Takvo okruženje negativno je utjecalo prvenstveno na rejting HDZ-ovog lidera Andreja Plenkovića, ali SDP navedene okolnosti nije uspio iskoristiti da bi popravio razinu podrške koju imaju u javnosti.

Bernardićeva tvrdnja utoliko nije potpuno promašena; rejting SDP-a u razdoblju otkad je Bernardić na čelu stranke nije vrtoglavo padao, ali trend blagog pada je ipak vidljiv. Razlika između SDP-ovog rejtinga danas i na početku Bernardićevog mandata iznosi tek 2,1 postotnih bodova. No, iz istih se podataka također može iščitati da SDP doista jeste u krizi, s obzirom da im je pozicija najveće oporbene stranke nudila priliku da kapitaliziraju na problemima s kojima se Vlada RH iz mjeseca u mjesec suočava, a što je Bernardićeva stranka propustila učiniti.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr.

Iz kategorije "Ocjena točnosti"

P.V.