Posebnim zakonom zabranjuju nepošteno poslovanje velikim trgovačkim lancima

S.D.

Donijet ćemo Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkoj praksi u lancu opskrbe hranom – obećao je HDZ u svom predizbornom programu vjerojatno niti ne sluteći kako će se taj zakon donositi uslijed krize s Agrokorom, kompanijom koja se rasprostrla cijelim lancem opskrbe hranom.

Dan prije prve godišnjice vlade Andreja Plenkovića, Vlada je prihvatila nacrt konačnog prijedloga tog zakona kojem je namjera sankcionirati nepoštene trgovačke prakse čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača, prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače.

Trgovcima čiji godišnji prihodi prelaze 100 milijuna kuna i velikim otkupljivačima i prerađivačima koji prelaze 50 milijuna kuna prihoda sankcionirat će se nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na dobavljače, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta, kao i mogućnost raskida ugovora s dobavljačima bez otkaznog roka, jednostrana izmjena ugovorenih uvjeta i slično. Precizno se propisuju i rokovi za plaćanje dobavljačima.

Zabranjuje se prodaja finalnog proizvoda ispod cijene koštanja, uključujući i troškove PDV-a.

Prilikom prvog predstavljanja ovog zakona, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ustvrdio je kako je bilo pritisaka od strane trgovačkih lanaca, lobističkih udruga vezanih uz trgovinu, pa čak i od dijela otkupljivača.

Iako je bilo takvih najava, u zakon nije uvrštena odredba o obvezi određenog postotka domaćih proizvoda na policama trgovina, jer bi to bilo protivno pravu Europske unije.

* Novi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hrane na snagu je stupio u prosincu 2017. godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"