Struja pojeftinila – za 5 kuna mjesečno!

S.D.

Smanjit ćemo cijenu električne energije kućanstvima i industriji te uvesti sniženu stopu PDV-a na isporuku električne energije – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

I stvarno, pojeftinjenje struje i odvoza smeća trebao je biti glavni (i jedini) dobitak od porezne reforme za siromašne građane koji u svom novčaniku zbog ionako premalih plaća nisu mogli osjetiti smanjenje poreza na dohodak.

Glavni autor porezne reforme, ministar financija Zdravko Marić, gostujući u studenom na HRT-u pohvalio se kako će građani zbog tih mjera uštedjeti 350 do 400 kuna – na godišnjoj razini.

Novim Zakonom o PDV-u koji je na snazi od 1. siječnja na isporuku električne energije plaća se snižena stopa PDV-a od 13 posto, što je, prema izračunima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, mjesečnu ratu prosječnog kućanstva smanjilo za nekih 28 kuna mjesečno.

Međutim, 31. kolovoza Vlada donosi Odluku o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju kojom se ta naknada povećava na 0,105 kn/kWh za sve krajnje kupce električne energije, odnosno s 3,5 lipa raste na čak 10,5 lipa po kilovatsatu.

Kako je na konferenciji za novinare poslije te odluke Vlade konstatirao ministar Tomislav Ćorić, cijena električne energije i nakon dizanje te naknade ostaje, zbog smanjenog PDV-a, niža nego  lani za – 5 kuna i 13 lipa za prosječno kućanstvo.

Na godišnjoj razini, rekao bi njegov kolega Marić, to je 61 i pol kuna.

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije predstavlja i veliko opterećenje za gospodarstvo, a utješno je jedino da ta naknada ne bi trebala dodatno rasti barem do kraja iduće godine.


Iz kategorije "Obećanja"

S.D.