Bunjac: Ja sam bio na prvoj crti bojišta, a Plenković se liječio od anemije

P.V.

U vrijeme Domovinskoga rata ja sam bio dobrovoljac na prvoj crti bojišta, a Plenković se liječio od anemije. Logično je da se nismo mogli ni sresti ni vidjeti u to vrijeme”, napisao je na Facebooku saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, nastavljajući tako prepucavanje s predsjednikom Vlade RH započeto prošli tjedan u Saboru.

Zastupnik Živog zida doista je bio ratni dragovoljac; u Registru branitelja stoji da je u borbenom sektoru MORH-a proveo 105 dana. Franjo Tuđman odlikovao ga je Spomenicom Domovinskog rata.

Plenkovića, pak, u Registru branitelja, očekivano, nema. Za vrijeme rata u Hrvatskoj sadašnji predsjednik Vlade bio je student na Pravnom fakultetu u Zagrebu, diplomirao je 1993. godine, a 1994. se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova. Navedeni podaci mogu se pronaći u Plenkovićevoj službenoj biografiji na web stranici Vlade RH.

Zbog urođene anemije Plenković je, kako je u veljači ove godine u tijeku rasprave o ponovnom uvođenju vojnog roka otkrio dnevni list 24sata, izbjegao služenje vojnog roka u bivšoj Jugoslaviji. U vojsku je trebao otići 1988. godine, ali uspio je izbjeći služenje vojnog roka i odmah se upisati na fakultet, potvrđeno je za 24sata iz Ureda premijera RH.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"