Mali dioničari Agrokora traže zaštitu, ali HDZ je naštimao zakon u korist strvinarskih fondova

Petar Vidov

“Danas smo ispred udruge uputili Hanfi prijedlog za utvrđivanje obveze za javnu ponudu. Roll-up ugovorom predana je kontrola ne samo nad Agrokorom, nego i nad ovisnim društvima i tu je nastupila obveza za javnu ponudu i uputili smo zahtjev da se to ispita, ne bi li Knighthead i drugi uputili javnu ponudu i skupili dionice svih malih dioničara”, izjavio je u razgovoru za televiziju N1 Ivan Krivičić, predstavnik malih dioničara Agrokora.

Krivičić, naime, tvrdi da su kontroverznim ugovorom o roll-up kreditiranju upravljačka prava u Agrokoru prenesena na Knighthead Capital Management (KHCM) i ostale američke tzv. strvinarske fondove. Pa bi zbog toga sad, tvrdi Krivičić, trebala nastupiti obveza za preuzimanje. Koja inače, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, nastupa prelaskom kontrolnog praga od 25 posto dionica s pravom glasa.

Amandmanom protiv obveze preuzimanja

Iako su ugovorom o roll-up kreditiranju Ante Ramljak i Vlada RH praktički prepustili Agrokor u ruke KHCM-u i s njim povezanim fondovima, u ovom će slučaju mali dioničari teško natjerati strvinarske fondove da objave ponudu za otkup njihovih dionica. Osigurao je to HDZ, jednim od tri famozna amandmana koje su u Saboru nalijepili na Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. “lex Agrokor”.

Trećim HDZ-ovim amandmanom, kojim se interveniralo u 43. članak “lex Agrokora”, propisan je upravo izuzetak od odredbi gore spomenutog zakona kojim se uređuje preuzimanje dioničkih društava. “Stjecatelji dionica dužnika i/ili njegovih ovisnih i povezanih društava koje sukladno nagodbi stječu neposredno ili posredno nisu obvezni objaviti ponudu za preuzimanje”, tekst je HDZ-ovog u zadnji čas donesenog amandmana na “lex Agrokor”.

Proces izvanredne uprave još je u tijeku, pa tako ni nagodba među vjerovnicima koja bi omogućila stjecanje dionica još nije sklopljena. No, ako je u zakon već ugrađena odredba koja propisuje da se ponuda za preuzimanje ne mora objaviti nakon stjecanja dionica u procesu nagodbe, za pretpostaviti je da KHCM nitko neće pokušati natjerati ni na objavu ponude za preuzimanje u trenutku dok proces izvanredne uprave još traje.

Sve ide u korist strvinarima

Iz današnje perspektive je, naime, sasvim jasno da sva tri amandmana koja je HDZ dodao “lex Agrokoru” idu direktno u korist američkim strvinarskim fondovima. Prvim je amandmanom osigurano da će KHCM i povezani fondovi sigurno zaraditi na roll-up kreditiranju Agrokora – jer je vjerovnicima koji kreditiraju koncern u tijeku procesa izvanredne uprave zakonom zagarantirano da će biti prvi na redu za naplatu čak i ako dođe do stečaja. Drugim amandmanom je nezadovoljnim stranama – poput npr. ruskog Sberbanka – zabranjeno pokretanje postupka prisilne naplate tijekom trajanja procesa izvanredne uprave. A trećim su amandmanom, kako je gore već opisano, strvinarski fondovi pošteđeni eventualnog dodatnog troška u čitavom procesu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"