Vlada RH htjela je Registar stvarnih vlasnika sakriti od javnosti, ali EU to ipak neće dopustiti

Petar Vidov

Nije prošlo niti dva mjeseca otkad je Hrvatski sabor izglasao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a uskoro će ga morati drastično mijenjati. Razlog tome je Registar stvarnih vlasnika, koji su HDZ-ova vlada i saborska većina željeli sakriti od očiju javnosti. Pa su u predmetni zakon, kojim je propisano stvaranje takvog registra, ugradili odredbe prema kojima će podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih firmi biti dostupni samo državnim institucijama.

Omogućila im je to tzv. četvrta Direktiva o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koja je Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma ugrađena u hrvatsko zakonodavstvo. U svom izvornom obliku Direktiva nije državama propisivala obavezu da Registar stvarnih vlasnika učine dostupnim čitavoj zainteresiranoj javnosti. No, u međuvremenu su institucije Europske unije osvijestile važnost transparentnosti prema svojim građanima, te je postignut dogovor da se državama članicama ipak propiše obveza javne objave Registra stvarnih vlasnika.

Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i rodnu ravnopravnost, izvijestila je da će države članice EU dobiti dodatnih 18 mjeseci da se usklade s novim odredbama Direktive, koje još samo trebaju formalno podržati Europski parlament i Vijeće. Jourová objašnjava da će javna objava Registra stvarnih vlasnika “unaprijediti javni nadzor i doprinijeti sprečavanju zlouporabe pravnih osoba za pranje novca i financiranje terorizma”. Propisano je također da će se sve informacije u Registrima stvarnih vlasnika država članica EU morati povezati, a pojedine države morat će imati i mehanizme za verifikaciju točnosti prikupljenih informacija.

Registar stvarnih vlasnika vodi Fina

Kao što je Faktograf već pisao, hrvatski zakon definira Registar stvarnih vlasnika kao središnju elektroničku bazu podataka koja sadrži podatke o stvarnim vlasnicima trgovačkih društava, podružnica stranih trgovačkih društava, udruga, zaklada, fundacija i ustanova lokalne samouprave kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne regionalne samouprave nije jedini osnivač, kao i trustova i s trustom izjednačenih subjekta stranog prava koji su obveznici OIB-a u Republici Hrvatskoj.

Za vođenje Registra zadužena je Financijska agencija (Fina), a aktualnim zakonom predviđeno je da će podaci biti dostupni samo ovlaštenim službenicima Ureda za sprječavanje pranja novca, ovlaštenim osobama državnih tijela, ovlaštenoj osobi i zamjeniku ovlaštene osobe obveznika i drugim zaposlenicima obveznika, ovlaštenim osobama kada provode mjere dubinske analize stranke na temelju ovog Zakona te “pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani pravni interes”. Zbog čega uskoro slijedi novo usklađivanje s unaprijeđenom europskom Direktivom, a nakon čega bi podaci iz Registra stvarnih vlasnika trebali postati dostupni čitavoj hrvatskoj javnosti.

Direktiva kojom je državama članicama EU nametnuta obveza vođenja Registra stvarnih vlasnika osmišljena je radi borbe efikasnije borbe protiv pranja novca, posebno u svrhu financiranja terorističkih grupacija, ali i porezne evazije koja je postala naročito aktualna objavom Panama Papersa.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"