Aktualno

Zaklada o dodjeli novca U ime obitelji: Zalažemo se za različite stavove i mišljenja

Upraviteljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić. Izvor: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva odgovorila nam je na upit vezan za dodjelu trogodišnjeg financiranja razvoja udruge U ime obitelji, ignoriravši zahtjev za dostavom bodovne liste. Naveli su tek koliko su ukupno bodova ostvarili na natječaju za institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruga u 2017. godini.

Upitali smo ih, naime, je li zakonito i u skladu s ciljevima javnog financiranja neprofitnih udruga, a vezano za promoviranje ustavnih vrednota, poticati razvoj udruge koja otvoreno preko svojih inicijativa, medija i u javnim istupima glavnih protagonista otvoreno progovara protiv ateista, transrodnih osoba, seksualnih i nacionalnih manjina, te je poznato da je preko svojih kanala te istaknutih osoba unutar udruge poricala ratne zločine, konkretno veličanjem generala Slobodana Praljka, što je čak protivno članku 325 Kaznenog zakona.

Naveli su kako je Zaklada osnovana od Republike Hrvatske posebnim Zakonom (NN 173/03) sa svrhom promicanja i podrške razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.

“Nacionalna zaklada svoju svrhu, u najvećem dijelu svog djelovanja, ostvaruje dodjelom financijskih oblika podrške organizacijama civilnoga društva putem javnih natječaja i poziva u kojima su navedeni, i svim zainteresiranim prijaviteljima, javno dostupni svi kriteriji i uvjeti prijave”, navode u odgovoru.

“Udruga U ime obitelji prijavila se na natječaj za ostvarivanje institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruga koji je Nacionalna zaklada raspisala 16. kolovoza 2017. godine. Nakon provedenog postupka provjere zadovoljavanja propisanih uvjeta natječaja prijava navedene Udruge upućena je u postupak procjene. Nakon postupka procjene prijava Udruge, zajedno sa ostalom 31 prijavom, preporučena je za financiranje jer je ostvarila 7640 bodova od mogućih 9500 odnosno 80,42% mogućih bodova… Svrha Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva je podrška razvoju civilnoga društva koje u Hrvatskoj pa tako niti nigdje u svijetu nije unisono već se zalaže za različite stavove, razmišljanja i potrebe čime otvara prostor javnosti za različitosti”, stoji u odgovoru na naš upit.

Ignorirali upit o reviziji postupka

Odbili su komentirati zahtjev za reviziju postupka natječaja koju je uputila Ženska mreža Hrvatske, kao i odgovoriti hoće li se takva revizija provesti. ŽMH je navela kako najstrože osuđuje činjenicu da su sredstva namijenjena zaštiti i promicanju ljudskih prava prvi put od osnutka Zaklade dodijeljena organizaciji “koja negira sam koncept ljudskih prava i aktivno se zalaže protiv ljudskih prava manjinskih skupina – nacionalnih manjina, izbjeglica, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, ateista, kao i ljudskih prava žena”. Što se njih tiče, udruga U ime obitelji, koja je dobila trogodišnju potporu za svoje djelovanje, ne razlikuje se od ostalih po pluralizmu i uvođenju različitih mišljenja u javni diskurs, već “aktivno djeluje protiv najviših vrednota iz članka 3. Ustava RH: zaštite prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova”.

Slijedom navedenog od Upravnog odbora Nacionalne zaklade zatražili su da hitno provede reviziju cijelog natječajnog postupka te utvrde i javno odgovore na pitanje kako je došlo do toga da sredstva namijenjena demokratizaciji i zaštiti ljudskih prava budu dodijeljena udruzi koja djeluje protiv demokratizacije i ljudskih prava.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.