Bernardić: Rejting SDP-a je u siječnju porastao za dva posto

P.V.

“Mogu jedino izraziti optimizam. Rejting je u siječnju porastao za dva postotna boda u odnosu na prosinac. To samo pokazuje da smo povukli crtu i da su građani prepoznali jedan dobar smjer koji smo odlučili zauzeti krajem prošle i početkom ove godine”, tvrdi predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Televizija N1).

Kada tvrdi da je SDP-ov rejting u siječnju porastao, predsjednik SDP-a zapravo uspoređuje rezultate dva različita redovita mjesečna istraživanja odnosno, kako bi se to narodski reklo, “miješa kruške i jabuke”. Pa je citiranom izjavom Bernardić tako zapravo uspoređivao rezultate CRO Demoskopa Promocije plus i Crobarometra, istraživanja koje za Novu TV provodi agencija IPSOS. Kad ih se promatra odvojeno, nijedna od ove dvije ankete SDP-u ne ide u korist, što bi mogao biti razlog zbog kojeg se šef SDP-a odlučio upustiti u kreativno, ali netočno tumačenje anketnih rezultata.

Naime, u CRO Demoskopu objavljenom početkom prosinca, SDP-ov rejting iznosio je 22,3 postotna boda, uz negativan trend: mjesec dana ranije imali su 0,5 postotnih bodova veću potporu. Još osjetniji pad pokazuje CRO Demoskop za siječanj, kada je podršku SDP-u izrazilo 20,6 posto ispitanih birača.

Bernardić je, međutim, pronašao način da dodatno slabljenje stranke kojoj je na čelu prikaže kao uspjeh. Rezultate CRO Demoskopa za siječanj Bernardić je usporedio s rezultatima Crobarometra objavljenim krajem prosinca, u kojima je stajalo da SDP podržava 18,9 posto birača. U čemu je Bernardić pronašao argument za svoju tvrdnju da je SDP-ov “rejting u siječnju porastao za dva postotna boda u odnosu na prosinac”.

Uspoređujući dva različita anketna istraživanja, koja redovito pokazuju različitu razinu potpore HDZ-u i SDP-u (ali uz sličan trend kretanja rejtinga), Bernardić je izvukao evidentno netočan zaključak. Sud o rastu ili padu SDP-ovog rejtinga prema istraživanju IPSOS-a neće biti moguće donijeti prije nego Nova TV objavi rezultate ovog istraživanja za siječanj. A za očekivati je da će rezultati opet biti razočaravajući za Bernardića, s obzirom da je u Crobarometru za prosinac SDP zabilježio najlošiji rezultat još od studenog 2014. godine, uz višemjesečni trend pada popularnosti.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"