Peđa Grbin: Ministar Goran Marić mora znati što je s privatizacijom HEP-a

Ante Pavić

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zamjerio je u utorak ministru za upravljanje državnom imovinom Goranu Mariću izjavu (Nova TV) da Hrvatska elektroprivreda nije u njegovu resoru te da ne zna ništa o privatizaciji te tvrtke.

“Što će nam onda Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kada ministar na čelu tog ministarstva ne zna ništa o privatizaciji najvećeg trgovačkog društva koje je ostalo u vlasništvu RH”, zapitao se Grbin (N1).

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koji je objavljen u Narodnim novinama broj 104/16 i koji je stupio na snagu 13. studenog 2016. godine, propisano je da se danom stupanja na snagu Zakona ustrojava Ministarstvo državne imovine, a da Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom s danom stupanja na snagu Zakona prestaje s radom.

U Zakonu stoji i da Ministarstvo državne imovine koordinira upravljanje i raspolaganje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske u odnosu na središnja tijela državne uprave i druga tijela.

U siječnju ove godine Goran Marić je kao ministar predložio izmjene odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku kojom se broj tih tvrtki smanjuje za devet, sa 49 na 40.

Na tom popisu nalazi se i Hrvatska elektroprivreda.

Ministar državne imovine bi (po zakonu!) morao znati što se događa s državnom imovinom

Zakon propisuje i da Ministarstvo u suradnji s resornim ministarstvima predlaže Vladi Republike Hrvatske imenovanje predstavnika vlasnika u skupštinama trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; daje mišljenje Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima za imenovanje članova nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i predlaganje kandidata za predsjednike nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; nakon provedbe javnog natječaja predlaže Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima odabir kandidata za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; obavlja poslove stručnog osposobljavanja članova skupština, nadzornih odbora i uprava trgovačkih društava.

Ministarstvo sudjeluje s nadležnim ministarstvima i drugim tijelima u utvrđivanju smjernica za ostvarivanje vlasničke politike u trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama koje su od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, te u sustavnom praćenju i izvještavanju o radu, upravljanju, razvoju i ostvarivanju strateške politike u tim društvima.

Dakle, prema zakonskim ovlastima Goran Marić trebao bi itekako biti upoznat s najavljenom prodajom četvrtine državnog vlasništva u HEP-u.

Nema plana za upravljanje državnom imovinom

Točna je i Grbinova tvrdnja da Ministarstvo još uvijek nije donijelo Strategiju upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i da je posljednja Strategija vrijedila za razdoblje od 2013- 2017. godine. Strategija određuje srednjoročne ciljeve i smjernice za upravljanje imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ministarstvo je na svojim internetskim stranicama tek u utorak objavilo Godišnji plan Ministarstva za 2018. godinu u kojem stoji da je priprema i izrada Strategije jedan od posebnih ciljeva Ministarstva. Prema tom Godišnjem planu, prijedlog Strategije za razdoblje od 2018-2024. očekuje se u svibnju ove godine.

Prijedlog novog Zakona o upravljanju državnom imovinom ne govori o rokovima donošenja Strategije, ali će vrijediti za razdoblje od sedam, za razliku od dosadašnje četiri godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"