Ocjena točnosti

Beljak: Po korištenju kanabisa Hrvatska je u razini s većinom zemalja EU

Pixabay (stock)

“Po korištenju kanabisa Hrvatska je u razini s velikom većinom zemalja EU”, rekao je u Saboru predsjednik HSS-a Krešo Beljak, odnedavno žestoki zagovornik legalizacije marihuane ne samo u medicinske, već i u rekreativne svrhe (Televizija N1).

“Mislite da je turizam u Amsterdamu razvijen zato što je to prekrasan grad? Ne! Zbog nečeg drugog. Velik broj Hrvata odlazi tamo umjesto da Nizozemci dolaze ovamo”, kaže Beljak i pita se koliko je ljudi u Hrvatskoj prošle godine umrlo zbog predoziranja kanabisom, a koliko od posve legalnog alkohola.

Uporaba marihuane u Hrvatskoj doista je, kako tvrdi Beljak, u razini ostalih zemalja EU. Pokazuje to službena statistika Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). U anketnom ispitivanju iz 2015. godine 19,4 posto hrvatskih građana (u dobi od 15 do 64 godine) izjavilo je da su barem jednom koristili marihuanu. Najveći broj korisnika marihuane prema ovom istraživanju imaju Francuska (40,9 posto), Danska (35,6 posto), Italija (31,9 posto) i Španjolska (31,5 posto). Najmanje korisnika marihuane zabilježeno je u Malti (4,3 posto), Rumunjskoj (4,6 posto), Mađarskoj (7,4 posto) i Bugarskoj (7,5 posto). U ostalim državama EU udio osoba koje su barem probale marihuanu kreće se između 9 i 29 posto.

Beljak je u pravu i kad insinuira da je alkohol, koji se sasvim legalno prodaje u trgovinama, puno opasnija supstanca nego marihuana. Prema Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2016. godini, kronične bolesti jetre i ciroza bile su deseti vodeći uzročnik smrti u općoj populaciji i osmi vodeći uzročnik smrti među muškarcima. Također, nesretni slučajevi čine 73,6 posto od ukupno 2834 nasilne smrti u Hrvatskoj u 2016. godini, od čega 19 posto otpada na prometne nesreće kojima, prema učestalim upozorenjima policije, vrlo često kumuje alkohol.

Isto izvješće sadrži i tablični popis uzroka smrti u 2015. godini, iz kojeg se može doznati da je od duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih alkoholom te godine umrlo 223 osobe, dok je od duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja uzrokovanih drogama umrlo ukupno osam osoba. Nismo, nažalost, uspjeli pronaći podatak je li ijedan od tih smrtnih slučajeva uzrokovan marihuanom, ali vrlo je izgledno da nije; na službenoj stranici američke agencije DEA može se, naime, pronaći podatak da u SAD-u nikad nije zabilježen smrtni slučaj zbog predoziranja marihuanom.

Što se tiče Beljakove tvrdnje da marihuana ima znatan turistički potencijal, ona je također točna. Procjenjuje se da oko 25 do 30 posto turista koji dolaze u Amsterdam posjećuje njihove poznate coffee shopove, lokale u kojima se prodaje kanabis (The Daily Telegraph).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.