U zakon ugurali odredbu koja im dopušta da svakog građanina pozovu u vojsku

S.D.

Između dva saborska čitanja izmjena Zakona o obrani, nacrt prijedloga zakona koji je upravo u saborskoj raspravi, uz kozmetičke izmjene poput korištenja termina Hrvatske vojske, donio je i dvije prilično značajne novine.

Prema konačnoj verziji zakona, kako je to na sjednici Vlade pojasnio ministar obrane Damir Krstičević, mobilizacija se može provoditi ne samo u slučaju ratne opasnosti, već i u slučaju katastrofa i velikih nesreća.

Ovih dana upravo svjedočimo velikom angažmanu vojske u obrani od poplava, dok je prošlog tjedna, kada je konačni nacrt prihvaćen na Vladi, vojska pomagala u obrani od rekordnog snijega u Gorskom Kotaru i drugdje.

Druga značajna novina odnosi se na pričuvu.

Ministarstvo obrane ovim izmjenama Zakona o obrani propisuje služenje u pričuvi, neovisno o tome je li na snazi obaveza služenja vojnog roka ili nije. Dakle, osim upisa u vojnu evidenciju, u Zakon je ušla i „obveza služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga“.

Međutim, dok je prva verzija izmjena Zakona o obrani predviđala obavezno služenje pričuve u maksimalnom iznosu od 30 dana u jednoj godini za razvrstanu pričuvu, odnosno one koji su prošli vojnu obuku u Hrvatskoj vojsci ili još u vrijeme JNA, nova verzija zakona propisuje obaveznu pričuvu i za one koji nikada nisu služili vojsku.

Naime, u prvoj verziji izmjena stajalo je:

„Nerazvrstani pričuvnik je vojni obveznik uveden u vojnu evidenciju, stariji od 27 godina kojemu nije određena vojna stručna specijalnost“. Predviđalo se kako „nerazvrstani pričuvnici mogu biti pozvani na službu u Oružane snage kada je na snazi obveza služenja vojnog roka, a nakon ocjene sposobnosti za vojnu vježbu te odgovarajućeg vojnog osposobljavanja. Program vojnog osposobljavanja nerazvrstanih pričuvnika uz stavka 2. ovog članka donosi načelnik Glavnog stožera“.

U prijevodu, ako bi se digla suspenzija i na snagu se vratio obavezni (šestomjesečni) vojni rok, oni koji uslijed nepozivanja ročnika na služenje obaveznog vojnog roka nikada nisu prošli nikakvu obuku sada bi mogli biti pozvani na osposobljavanje i pričuvu u trajanju od najviše mjesec dana.

Svi na osposobljavanje

U konačnoj verziji zakona to je izmijenjeno tako da se sada u članak 25. Zakona o obrani dodaje:

„Nerazvrstani pričuvnici mogu biti pozvani na službu u Oružane snage nakon ocjene sposobnosti za vojnu službu te odgovarajućeg vojnog osposobljavanja.

Program vojnog osposobljavanja nerazvrstanih pričuvnika iz stavka 2. ovog članka donosi načelnik Glavnog stožera“.

Tom odredbom široko su otvorena vrata za ranije najavljivano obavezno vojno osposobljavanje široke populacije, i u vremenu kada na snazi nije obavezno služenje vojnog roka.

I za pričuvu i vojno osposobljavanje smije se podnijeti prigovor savjesti, predviđen Ustavom i postojećim zakonima. U slučaju prigovora savjesti, o zahtjevima će odlučivati posebna komisija stacionirana u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Civilna pričuva može se protegnuti dva mjeseca u jednoj kalendarskoj godini.

Civilni pričuvnici

Civilni pričuvnici dolaze pod pasku središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove civilne zaštite, odnosno pod Državnu upravu za zaštitu i spašavanje na čelu s Draganom Lozančićem.

Ministar Krstičević kao glavnu svrhu ovih zakonskih izmjena iznosi „uvođenje mogućnosti pokretanja novih programa osposobljavanja za pripadnike pričuvnog sastava mlađih naraštaja putem koji će se razvijati sigurnosna kultura te jačati svijest kako su sigurnost i sudjelovanje u obrani pravo i obveza svakog državljanina“.

Realnost, klimatske promjene koje uzrokuju česte elementarne nepogode, mogla bi i vojni i civilni dio zapravo ujediniti na istim poslovima zbrinjavanja – pod dva odvojena zapovjedništva.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"