HDZ-ovci opet šire 28 godina staru laž da je u Benkovcu pokušan atentat na Tuđmana

Petar Vidov

Prošlog vikenda HDZ-ova organizacija u Benkovcu obilježavala je 28. obljetnicu svog osnutka, iskoristivši to kao dobar povod ojačavanje nacionalnog mita izgrađenog oko Franje Tuđmana, prvog predsjednika HDZ-a i Republike Hrvatske. HDZ-ovi lokalni uglednici u sklopu benkovačke rođendanske proslave organizirali su tako okrugli stol na temu “Pokušaj atentata na predsjednika Tuđmana u Benkovcu 18. ožujka 1990., povijesno-politički kontekst” (Zadarski list). Predmetni pokušaj atentata se, međutim, nikad nije dogodio.

HDZ je u Benkovcu tog 18. ožujka 1990. održavao skup na kojem je govorio Franjo Tuđman. Uglavnom su ga došli slušati HDZ-ovi pristaše, ali okupio se i određeni broj Tuđmanovih protivnika koji su skup ometali raznim povicima i bacanjem stvari prema govornici. Za vrijeme skupa redari su presreli Boška Čubrilovića, hrvatskog građanina srpske nacionalnosti, te kod njega pronašli plinski pištolj. Redar je Čubrilovića srušio na tlo, oduzeo mu pištolj i predao ga HDZ-ovcima, koji su iskoristili priliku da okupljene pristaše obavijeste kako je tim pištoljem pokušan atentat na Tuđmana. Iako Čubrilović iz pištolja – plinskog, a ne pravog – nije uopće zapucao. Uslijedio je nešto kasnije i sudski proces, u kojem je Čubrilović kažnjen na pet mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godinu dana. Proglašen je krivim zbog prijetnje redaru, a oslobođen dijela optužnice u kojem ga se teretilo za prekidanje javnog skupa. Nikakav atentat na sudu se nije spominjao.

Mediji proširili laž o nepostojećem atentatu

Činjenice o 28 godina starom događaju u međuvremenu su dobrim dijelom izblijedile pa su mit o “atentatu” na Tuđmana mnogi građani počeli doživljavati kao faktualan događaj. Velik dio krivnje za takvu javnu percepciju imali su hrvatski mediji. Priča o “atentatu” u Benkovcu jedan je od slučajeva kojim se u svom znanstvenom radu “Predizborna kampanja u Hrvatskoj 1990. u svjetlu hrvatskog i srpskog novinstva”, objavljenom 2008. godine, bavio Davor Pauković iz Centra za politološka istraživanja. On u svom radu konstatira kako je ovaj događaj “pridonio zaoštravanju međunacionalnih odnosa i utjecao na prisutnost nacionalnih tema u predizbornoj kampanji”.

Pauković je u svom radu analizirao i kako su događaj iz Benkovca popratili hrvatski, a kako srpski mediji. U hrvatskim medijskim izvještajima fabricirani pokušaj atentata slabo se propitivao, a u diseminiranju HDZ-ove propagande prednjačili su Vjesnik i Večernji list. Protuteža ovakvom izvještavanju, navodi Pauković, bio je tjednik Danas koji se usudio dovesti u pitanje narativ o “atentatu”, te ustvrdio da su po Tuđmana i HDZ od Čubrilovića znatno opasniji bili prosvjednici koji su “bacali boce prema glavama hadezeovskih čelnika”.

Kako su “atentat” opisivali hrvatski, a kako srpski propagandisti

U svom radu je Pauković je usporedio i osnovne razlike argumentacijskih strategija hrvatske i srpske štampe, što citiramo u cijelosti:

“Iz navedenih primjera hrvatskog i srpskog novinstva jasno je uočljiva razlika u strukturi argumentacije vezane uz događaje u Benkovcu. U većini tekstova u hrvatskom novinstvu ističe se pokušaj atentata na Tuđmana. Srpsko novinstvo navodi da je teza o atentatu stvorena u propagandne svrhe i u cilju pogoršanja međunacionalnih odnosa. Hrvatsko novinstvo postupke „srpskih mitingaša“ u Benkovcu ocijenilo je kao napad na demokraciju, ali i hrvatski suverenitet. Za srpski novinski diskurs „incident“ u Benkovcu je očekivan jer su „propagatori obnove NDH“ došli u srpsku sredinu govoriti o demokraciji i slobodi. I u ovom primjeru dobro je uočljiva osnovna razlika hrvatskog i srpskog diskursa u objašnjenju uzroka događaja. U hrvatskom novinstvu argumentacija se temelji na tezi o „kosovizaciji“ i destabilizaciji Hrvatske, ugrožavanju demokratskih procesa i korištenju Srba u Hrvatskoj za ciljeve „antibirokratske revolucije“, odnosno politike Srbije. S druge strane, srpsko novinstvo uzroke događaja u Benkovcu vidi u opravdanom strahu srpskog stanovništva od probuđenog hrvatskog nacionalizma koji simbolizira Tuđman i HDZ. Uz to, reakcija Srba u Benkovcu namjerno je izazvana od HDZ-a u cilju pridobivanja što većeg broja glasova na predstojećim izborima”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"