Aktualno

I Škegro i Matić nas gledaju s visina Iličkog nebodera

Izvor: Wikimedia, Quaestus

Nije slučajno 2016. Ilički neboder izabran za lokaciju snimanja HDZ-ovog spota “Vjerodostojno”, dâ se naslutiti iz informacije koju je objavio N1 u ponedjeljak. Naime, scena u kojoj predsjednik HDZ-a izgovara obećavajuću rečenicu “Ja sam Andrej Plenković i vratit ću vjerodostojnost u hrvatsku politiku”, snimljena je u visoko pozicioniranom uredu najviše zgrade smještene u srcu glavnoga grada RH pa nas to ne bi trebalo čuditi.

Osim ako ne uzmemo u obzir da je upravo ondje smješten odvjetnički ured Šavorić i partneri, koji će u prvoj godini Plenkovićeva mandata na ho-ruk i krajnje netransparentno napisati jedan od najvažnijih zakona, ova podudarnost poprima nešto kiseliji okus.

No, zanimljivo je da u istoj zgradi svoje urede imaju i vječni HDZ-ov stručnjak za sva gospodarska i financijska pitanja, Borislav Škegro te Tomislav Matić iz Texo Managementa, iz kojeg je potekao prvi vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. Škegro i Matić ondje su udruženi u Aequitas upravljanju, nekadašnjem Quaestus Investu, koja je jedina od Škegrinih firmi zadržala adresu u Ilici 1/A.

Fondovi za gospodarsku suradnju

Matić je, podsjetimo, karijeru započeo u korporativnim financijama investicijske banke Morgan Stanley. Krajem 90-ih postaje savjetnik u Ministarstvu financija koje je tada vodio Borislav Škegro, zajedno s pomoćnicom Martinom Dalić.

Nakon odrađenog mandata, Matić sa Škegrom i partnerima osniva tvrtku za upravljanje rizičnim kapitalom Quaestus Private Equity, a 2007. osnivaju i Quaestus Savjetovanje, koji su također bili registrirani u iličkom neboderu, do brisanja Savjetovanja, odnosno preseljenja Private Equityja u Vukovarsku 269/d.

Škegro ostaje nominalno u privatnom sektoru, ali će se, kao i Dalić, reinkarnirati pri vlasti u mandatu Jadranke Kosor – ona kao ministrica financija, a on kao premijerkin savjetnik i autor programa ekonomskog oporavka Hrvatske.

Jedna od spasonosnih Škegrinih ideja je bila i ta da su Hrvatskoj potrebni fondovi “za gospodarsku suradnju”, koji bi kombinirali privatni i državni novac za pomaganje perspektivnih tvrtki koje bi zapale u teškoće. Dakako, jedan takav fond već je postojao – Quaestus, kojim upravlja on, Škegro, a ondje su i Ante Ramljak i Tomislav Matić. Naplatili su desetke milijuna kuna, bez spasonosnih investicija, a jedan od tih fondova, Nexus, istražuje USKOK.

Dobra suradnja Unexa i HDZ-a

Između tog pothvata i Agrokora, Škegrina ekipa prozvana “Grupom Borg” bacila je udicu i na privatizaciju HEP-a i otkup Ine, odnosno bila je spremna izručiti vladi svoje ideje za pošten honorar. Posao je propao zbog besmisla privatizacije strateške elektroprivrede, usporedive tek s besmislom kupovine Ine, a na horizontu se zatim ukazao i krupan zalogaj u obliku taljenja jezgre Agrokora. Ostalo je povijest.

Ne čudi zato što Škegro, čovjek s tisuću inkarnacija pri vlasti i potpisnik tolikih spasonosnih ideja, bira tako isturen fizički položaj u glavnome gradu.

Za kraj samo podsjetimo da je Andrej Plenković svojevremeno komentirao i angažman Unex grupe, koja je organizirala snimanje spota, a svojevremeno je bila dio koncerna Agrokor, kada je vedrila i oblačila u hrvatskim medijima impozantnom količinom zakupljenog oglasnog prostora. Upitan je li bilo mudro što je HDZ za lokalne izbore koristio baš usluge agencije Unex, koja tada taji točan iznos koji potražuje od Agrokora premda je svoju tržišnu snagu godinama bazirala na desecima milijuna kuna budžeta Agrokorovih tvrtki, ali i koliko je HDZ platio Unexu za potrebe vođenja lokalne kampanje – Plenković je u lipnju 2017. Nacionalu odgovorio:

“S Unexom smo surađivali u parlamentarnoj kampanji i u pripremi lokalnih izbora na razini središnjice. Ta je suradnja bila profesionalna i korisna. Točan iznos bit će prezentiran u godišnjem financijskom izvješću stranke, a mislim da je riječ o oko 750.000 kuna.”

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.