Aktualno

Vukiću alibi pruža Tomo Medved, ali ne i Muzej holokausta u Washingtonu

Izvor: Screenshot HRT

Igor Vukić, autor revizionističke knjige “Radni logor Jasenovac”, koja je 30. svibnja povukla ugled HRT-a na najnovije dno, iznio je vlastitu obranu na portalu udruge U ime obitelji, i inače poznatom po “objektivnom” sagledavanju povijesti, a pogotovo perioda Drugog svjetskog rata. I pritom je bio tek djelomice u pravu.

“Naše istraživanje arhiva sufinanciraju i državna tijela. Upravo provodimo projekt za koji smo potporu dobili na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja, koje raspolaže fondom za istraživanje sudbine stradalnika iz Drugog svjetskog rata i poraća.”, napisao je, među ostalim, u očitovanju, tj. reagiranju na sazivanje izvanredne sjednice Programskog vijeća HRT-a povodom njegovog gostovanja u emisiji “Dobar dan, Hrvatska“, HRT-ove trenutno najprominentnije fake news urednice Karoline Vidović Krišto.

Istina je, naime, da državni proračun, odnosno Ministarstvo branitelja Tome Medveda financijski stoji iza njegovog skandaloznog projekta. Umjesto da se zbog poricanja genocida zabranjenog člankom 325. Kaznenog zakona “Društvom za istraživanje trostrukog logora Jasenovac” pozabavi Ministarstvo unutarnjih poslova, Medvedov resor im dodjeljuje čak 50.000 kuna za projekt pod nazivom “Otkrivanje istine o logoru u Jasenovcu kao podrška sudionicima i stradalnicima 2. svjetskog rata” putem javnog natječaja “Sudionici i stradalnici Drugog svjetskog rata” raspisanog prije godinu dana.

O tome je izvijestilo više medija, ali prošlo je bez ikakvih posljedica na Medvedov ugled, također stavljen na kocku ovih dana zbog prijave zbog prijetnje novinaru.

Muzej holokausta u Washingtonu

Ono što u reagiranju Vukić pokušava navući na svoj mlin, a ne može, tiče se druge njegove knjige slične tematike, „Jasenovački logori-istraživanja“ iz 2015. Objašnjavajući zašto ga je HRT još davno trebao ugostiti, on navodi na krivi zaključak o točnome faktu: “Za razliku od njih (HRT-a i drugih medija) Muzej holokausta u Washingtonu našu je knjigu uvrstio u svoju biblioteku.”

*Dok čekamo odgovor Muzeja, utvrdili smo da je spomenuta knjiga zaista tamo. No, znači li to da se kustosi i knjižničari iz Washingtona slažu s iznesenim tezama knjige? Teško. Inače ondje ne bi bio i Leuchter reportpseudoznanstveni dokument Freda Leuchtera, jednog od svjetski najpoznatijih poricatelja holokausta – te bogata kolekcija revizionističke literature, također čuvana i davana na uvid i proučavanje javnosti i znanstvenicima. Ono što se može uzeti za činjenično stanje koje Muzej prezentira svojim virtualnim i stvarnim posjetiteljima, nalazi se u njihovoj enciklopediji. Ona, pak, navodi da je u Jasenovcu ubijeno između 77 i 99 tisuća ljudi. U dodatnoj literaturi se mogu naći i poveznice na lekcije o holokaustu, koje uključuju i Stradanje žena i djece u logoru Jasenovac, a upravo su djeca, kao što se moglo čuti u odjecima nakon Vukićeva gostovanja na HRT-u, sporna u njegovim “višegodišnjim istraživanjima”. U spornom intervjuu Vukić je najprije ustvrdio da djece u logoru nije ni bilo, da bi odmah zatim kazao da su djeca u Jasenovcu pohađala školu.

“Uvjeti u logoru Jasenovac su bili užasni… Najgore je što su čuvari okrutno mučili, terorizirali i ubijali zatočenike kako su htjeli”, stoji u tom enciklopedijskom zapisu, dok je Vukić, primjerice, spominjao tek streljanja “prijatelja” zatvorenika koji su htjeli pobjeći i koji su ondje završili zbog rada protiv režima “nezavisne države”. I, naravno, Jasenovac kao zaštitu od deportacije Židova u koncentracijske logore u Njemačkoj.

“Uprava logora poštedjela je Židove koji su imali vještine ili znanja, poput liječnika, električara, stolara i krojača. U dvije deportacijske operacije, u kolovozu 1942. i svibnju 1942. godine, hrvatske su vlasti dozvolile Nijemcima da prevezu većinu preživjelih hrvatskih Židova (ukupno njih oko 7.000), uključujući većinu preživjelih u Jasenovcu i to u Auschwitz-Birkenau u okupiranoj Poljskoj”, stoji u enciklopediji Muzeja.

Ograđivanje

Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac reagirala je još u petak – primijetili su da je tijekom 15-minutnog gostovanja Vukića gledatelji nisu ni jednom mogli čuti pojmove kao što su zločin, rasni zakoni, holokaust ili prisilni rad. Voditelji emisije ni u jednom trenutku nisu se ogradili od stajališta gosta, već su konstatirali kako je pravo zadovoljstvo slušati s kakvim žarom on govori i pozvali su gledatelje da kupe i pročitaju njegovu knjigu, naveli su u reagiranju na emisiju.

A da su Vukićevi argumenti objavljivi tek u uskome krugu ekstremno desnih portala, pokazuje ne samo činjenica da su se od emisije u međuvremenu ogradili i često ustašofilna javna HRT, njegovo Programsko vijeće, i prozvana novinarka Marina Medved Pulić, u svom konfuznom, ali strastvenom prebacivanju odgovornosti na notornu Karolinu Vidović Krišto…, već su to učinili i pojedini desničarski kolumnisti.

“Nastavi li Igor Vukić ‘istraživati’, mogao bi doći do toga da je Jasenovac zapravo bio ustaški turistički eksperiment i objaviti knjigu ‘Turistički resort Jasenovac'”, ismijava ga tako u Večernjem listu Zvonimir Despot, kojemu revizionizam ni samom nije stran

Ono što zabrinjava više od Vukićeve obmane s Muzejom ili poruke HRT-a i Despota da je revizionizam prihvatljiv ako ima mjeru srama, upravo je činjenica da je Ministarstvo branitelja omogućilo Vukićevom društvu da se poziva na institucije države, koje potiču takva pseudoistraživanja, kao i na slavno Vladino Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, čije su zaključke pozdravili ovoga proljeća na svome blogu. Ako je suditi po Vukićevom priopćenju – upravo su u njima pronašli utemeljenje i inspiraciju za rad.

*U međuvremenu nam je stigao odgovor iz Muzeja holokausta iz Washingtona u kojem navode da u svojoj Knjižnici drže i revizionističke knjige kako bi se protiv revizionizma i negiranja holokausta uspješnije borili. Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Knjižnica Muzeja holokausta Sjedinjenih Država je središte za znanstvenike diljem svijeta koji istražuju mnoge teme, uključujući revizionizam i poricanje holokausta. Razumijevanje poricanja ključno je za borbu protiv toga. To što je knjiga, poput “Jasenovački logori-istraživanja“ gospodina Vukića, dio zbirke knjižnice Muzeja ne znači da je Muzej podupire na bilo koji način. Ona je samo dostupna za istraživanje, poput više od 113.000 predmeta na 61 jezika u zbirci knjižnice.

Muzej radi na upoznavanju istine o povijesti Jasenovca. Godine 2000. surađivali smo s vladama Srbije i Hrvatske radi očuvanja arhiva i artefakata iz Jasenovca i omogućili ih znanstvenicima i povjesničarima koji istražuju povijest logora. Dodatne informacije o Jasenovcu mogu se pronaći u našoj online enciklopediji, koja je najposjećenija stranica naše web stranice, online izložbi na engleskom, srpskom i hrvatskom jeziku; usmenoj povijesti; i pretraživih popisa imena žrtava logora”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.