Faktograf.hr je zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.

Također, Faktograf.hr stremi postati relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa. No, to nikako ne znači da će on biti lišen vrijednosnog određenja. Dapače, imat će snažno utemeljenje u vrijednostima slobode, antifašizma, ljudskih prava i ravnopravnosti te socijalne pravde.

Pokrećemo ga uoči parlamentarnih izbora 2015. godine, u nadi da će građanima koristiti kao još jedan izvor informacija u formiranju odluke o tome kome dati svoj glas. Nakon izbora, nastavit ćemo s analiziranjem izjava onih koje smo odabrali da nas vode i zastupaju naredne četiri godine, s ciljem da ih potaknemo da umjesto paušalnih, neutemeljenih stavova u javnom prostoru barataju provjerljivim činjenicama. Izjave koje ćemo analizirati bit će one koje će politički akteri davati putem medija, u svojim obraćanjima javnosti. Stoga će zastupljenost odabranih izjava pojedinih aktera odražavati njihovu opću medijsku zastupljenost.

Osim izjava, u ovo predizborno vrijeme, donosimo i analizu predizbornih programa onih stranaka i koalicija koje su svoje programe objavili u pisanom obliku. Analiza se temelji na procjeni (ne)konkretnosti ciljeva i mjera eksplicitno navedenih u programima, kao i na obećanjima aktera o tome koje će promjene uvesti osvoje li vlast. Stoga će se ova rubrika nakon izbora preimenovati u rubriku “obećanja” u kojoj ćemo temeljem predizbornog programa i obećanja danih u kampanji pratiti njihovo ostvarenje u mandatnom razdoblju.

U rubrici “analize” bavit ćemo se političkim temama koje će (ili bi trebale) zaintrigirati javnost dok rubrika “stav” donosi osobna promišljanja pojedinaca i pojedinki o nekom njima zanimljivom aspektu političkog života i djelovanja u Hrvatskoj.

I na kraju napomena. Ideju smo dobili i prilagodili je hrvatskim uvjetima iz brojnih svjetskih primjera sličnih neovisnih internetskih sajtova. Uzor u tome svakako su nam stranice kao što su PolitiFact, FactCheck ili Fact Checker The Washington Posta  a u ovim početnim koracima pomažu nam kolegice i kolege s regionalnih fact-checking portala Istinomjer.ba i Istinomer.rs.

Faktograf.hr je neprofitni medij čije su pokretanje financijski podržali National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih DržavaVeleposlanstvo SAD-a u Zagrebu sa zadovoljstvom podržava transparentnost i točnost u medijima te pruža financijsku podršku Faktografu. Takva financijska podrška ne znači nužno odobravanje sadržaja na ovoj stranici. Podršku radu Faktografa pružio je i The Digital News Initiative Innovation Fund.