Faktograf.hr je zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.

Faktograf.hr stremi postati relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa.

Ideju za pokretanje fact-checking online medija smo dobili i prilagodili je hrvatskim uvjetima iz brojnih svjetskih primjera sličnih neovisnih internetskih sajtova. Uzor u tome svakako su nam stranice kao što su PolitiFact, FactCheck ili Fact Checker The Washington Posta, a u početnim koracima pomažu nam kolegice i kolege s regionalnih fact-checking portala Istinomjer.ba i Istinomer.rs.

Metodologija

Faktograf kontinuirano prati izjave koje daju vladajući i oporbeni političari, odnosno nositelji javnih dužnosti. Izjave koje se ocjenjuju odnose se na aktualna pitanja od javnog značaja ili je riječ o izjavama koje su naročito  zainteresirale javnost. Faktograf provjerava i ocjenjuje:

  1. Izjave političara i nositelja javnih dužnosti
  2. Ispunjenost predizbornih obećanja

U kategoriji „Ocjena točnosti“ ocjenjuju se one izjave koje sadrže tvrdnje vezane za objektivne činjenice, čija se točnost može utvrditi objektivnom provjerom. Koje su ocjene i kako se dodjeljuju možete vidjeti na sljedećem linku: http://faktograf.hr/sto-su-ocjene/

U rubrici „Obećanja“ pratimo ono što je Vlada postigla i to na osnovi predizbornih obećanja koje je vladajuća stranka/stranke iznijela u svom predizbornom programu, odnosno tijekom predizborne kampanje te obećala u programu na osnovi kojeg je Vlada dobila povjerenje Hrvatskog sabora. Ispunjenost obećanja ocjenjuje se prema sljedećim kategorijama: „nije ocijenjeno“, „započeto“, „prekršeno“, „djelomično ispunjeno“ i „ispunjeno“.

Prilikom provjere točnosti, kao i prilikom procjene ispunjenosti obećanja koristimo sljedeće kategorije izvora: službeni izvori (priopćenja sa sjednica Vlade ili drugih tijela; nacrti, prijedlozi i usvojeni zakonski, strateški i drugi akti, podaci dobiveni od nadležnih institucija po upitima ili zahtjevima za pristup informacijama, statistički podaci i druge relevantne informacije javnih institucija), istraživanja i podaci relevantnih instituta, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija; mišljenja relevantnih stručnjaka i medijski izvori.

U rubrici “Analize” bavimo se političkim temama koje su zaintrigirale javnost, koristeći pri radu istu metodologiju i izvore kakve koristimo i pri ocjenjivanju izjava i ispunjenosti obećanja.

Od tog se načela izdvaja jedino jasno odvojena rubrika „Stav“ koja donosi osobna promišljanja pojedinaca i pojedinki o nekom njima zanimljivom aspektu političkog života i djelovanja u Hrvatskoj.

Faktografov tim

Jelena Berković

Jelena Berković izvršna je direktorica GONG-a i jedna od osnivačica Faktografa  Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirala Globalne politike na London School of Economics and Political Science. Među područjima interesa nalaze se javne politike te mediji. Naime, od 1998. do 2010. radila je kao novinarka i urednica na Radiju 101, novinarka i glavna urednica Studentskog lista REVOLT te novinarka i članica uredništva Kulturnog časopisa Gordogan te je dobitnica nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo. Bila je vanjska članica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te članica Hrvatskog novinarskog društva i Zbora istraživačkih novinara. Od 2010. radi u GONG-u na zagovaranju javnih politika otvorenosti i transparentnosti te edukacijama za medijsku pismenost.

Petar Vidov

Petar Vidov je urednik i autor na portalu Faktograf.hr. Od 2006. do 2015. godine radio je kao novinar i urednik na portalu Index.hr. Surađuje s tjednikom Novosti, a tekstove je objavljivao i u neprofitnim internetskim medijima Lupiga i Stav. Član je Vijeća GONG-a. U novinarskom radu primarni fokus mu je na temama vezanim za funkcioniranje državnih institucija, unutarnju politiku i gospodarstvo.

Sanja Despot

Sanja Despot je glavna urednica i autorica na portalu Faktograf. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Uz Faktograf, surađuje na internetskom portalu Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Članica je Izvršnog odbora HND-a. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Ana Benačić

Ana Benačić je autorica na portalu Faktograf. Dobitnica je stipendija Ministarstva kulture te stipendije Balkan Fellowship for Journalistic Excellence iz 2012. Radila je na portalu Danas.hr, a s kolegicom Jelenom Šimac dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Radila je i za portal N1 televizije, Lupiga.com, Index.hr, a surađivala je s nizom medija – strukovnog Novinara, Hrvatskog radija, portala Bilten, OCCRP-ja i slično.

Kako se financiramo

Pokretanje Faktografa financijski su podržali National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj projekt je bio financiran, u dijelu, kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke izražene ovdje pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stavove američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Department).

Prvu financijsku potporu Faktograf.hr je dobio u jesen 2015. godine, a kroz godine se proračun povećavao. U 2015. godini potrošnja sredstava je iznosila 7587USD, za 2016. godinu 77543USD, a za 2017. godinu planiran je proračun od 78992USD.

Struktura troškova kroz prethodne dvije godine je bila sljedeća:

2015 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 0,00 USD 0%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 7.000,05 USD 92%
Troškovi ureda i komunikacija 587,12 USD 8%
Online troškovi i promocija 0,00 USD 0%
Ukupno 7.587,17 USD  
2016 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 10.025,02 USD 13%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 67.518,23 USD 87%
Troškovi ureda i komunikacija 0,00 USD 0%
Online troškovi i promocija 0,00 USD 0%
Ukupno 77.543,25 USD  

Za 2017. godinu plan trošenja sredstava je prikazan u tablici:

2017 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 24.743,77 USD 31%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 47.082,85 USD 60%
Troškovi ureda i komunikacija 990,00 USD 1%
Online troškovi i promocija 6.175,00 USD 8%
Ukupno 78.991,62 USD  

Tim okupljen oko projekta Faktograf.hr marljivo radi na planiranju budućih aktivnosti, te je dio sredstava za 2018. godinu osiguran kroz The Digital News Initiative Innovation Fund putem projekta Mozaik utjecaja.