Darko Horvat

J.Š.

Biografija

Rođen je 1970. u Čakovcu, a 1996. diplomirao je na Fakultetu za elektrotehniku, računalstvo i informatiku u Mariboru. Zagrebački FER priznao mu je zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Horvatovo radno iskustvo počinje zapošljavanjem u koprivničkoj “Elektri” 1996. na poslovima samostalnog inženjera u domeni procesne informatike i sustava za daljinsko vođenje elektro-postrojenja. 2006. imenovan je direktorom čakovačke “Elektre”. Za potrebe HEP-ovih projekata u Koprivnici i Čakovcu dodatno se školovao u Siemensovim trening-centrima za rad u Lisabonu, Munchenu i Beču te u ABB-ovom trening-centru u Vassi u Finskoj.

Kako navodi u životopisu, odlukom direktora HEP-Operator distribucijskog sustava od 11.1.2006. upućen je na poslijediplomski znanstveni studij za stjecanje akademskog stupnja magistra znanosti na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Član je niza međunarodnih udruženja, povjerenstava i radnih skupina. Ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koordinator je u provedbi projekata “Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama” te “Dovesti svoju kuću u red”, koji su usmjereni na poboljšanje energetske učinkovitosti u objektima. U razdoblju 2009. – 2011. predsjednik je Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede te predsjednik Nadzornog odbora Plinacroa. 2009. imenovan je i ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a u veljači 2012., nakon sporazumnog raskida ugovora s Ministarstvom gospodarstva, odlazi u trgovačko društvo EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega gdje postaje član Uprave odgovoran za proizvodnju i razvoj.

Što se tiče političke karijere, predsjednik je Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji, te je član Nacionalnog predsjedništva HDZ-a i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu.

2016. na prijedlog Domoljubne koalicije imenovan je ministrom poduzetništva i obrta.

Imovinska kartica

Darko Horvat prijavio je mjesečnu plaću od 15.200 kuna neto, a kao pravna osoba od nesamostalnog rada dobiva još 420 kuna mjesečno. Njegova supruga zaposlena je u FINA-i i ima godišnju plaću u iznosu od 75.872,52 kune neto.

Od imovine posjeduje stan na zagrebačkoj Trešnjevci veličine 84 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na milijun kuna, koji je kupljen na kredit. Ministar vozi Renault Megane iz 2004. godine, vrijedan 30.000 kuna, te ima štednju od 60.000 kuna koju je stekao prodajom imovine. Horvatovi imaju kredit na ime Darkove supruge u iznosu od 135.000 eura koji je dignut 2009. godine, a za njega otplaćuju mjesečnu ratu u iznosu od 855 eura.

Poslovne veze

Ministar Horvat nikad nije bio vlasnik, direktor ni član nadzornih odbora trgovačkih društava.

Afere

Za sada nema zabilježenih afera.