Pod povećalom

Zaziva li predsjednica ratno stanje?

Hina / EPA / Sedat Suna

“Ne možemo se više pretvarati da je vrijeme mira i ujedinjeni se moramo se suočiti s realnošću”, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović na summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu, te dodala: “Trebamo prestati uzimati sigurnost zdravo za gotovo. Svijet se promijenio” (Hina).

Ako je vrijeme mira prošlo, znači li to da smo u ratu? Predsjednici RH ratno stanje vjerojatno ne bi ni bilo sasvim mrsko, s obzirom da bi to bio put prema većim ovlastima koje priželjkuje još otkad je ušla na Pantovčak.

Ratno stanje

“Za vrijeme trajanja ratnog stana Predsjednik Republike može donositi uredbe sa zakonskom snagom na temelju i u okviru ovlasti koje je dobio od Hrvatskoga sabora. Ako Hrvatski sabor nije u zasjedanju, Predsjednik Republike ima ovlast da uredbama sa zakonskom snagom uređuje sva pitanja koja zahtijeva ratno stanje”, propisuje 101. članak Ustava RH.

Isti članak propisuje da bi Grabar Kitarović, u slučaju da se doista proglasi ratno stanje, imala pravo sazvati sjednicu Vlade i predsjedavati tako sazvanoj sjednici Vlade.

Također, članak 17. Ustava RH propisuje da se u doba ratnog stanja “pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti”. Takvu odluku Grabar Kitarović doduše ne bi mogla donijeti sama, već o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. U situaciji kad se Sabor ne može sastati, odluku o tome donosi predsjednica, ali na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera.

Kolinda protiv Ustava

Sa svojim ograničenim ovlastima Grabar Kitarović se, kako smo već pisali, ni ranije nije mirila. Žestoke reakcije izazvala je Grabar Kitarović porukom koja se 17. listopada pojavila na njenom Facebooku profilu, a u kojoj je stajalo da je ministar Ranko Ostojić “priznao da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti”. Kasnije se pravdala da se radilo o ironiji.

To se međutim nikako ne može ustvrditi za neke od ranijih poteza predsjednice RH. U srpnju se tako pokušala ugurati u rad izvanredne sjednice Sabora, pa ju je Josip Leko morao podsjetiti na ustavne postulate vladavine prava i trodiobe vlasti. Netom prije izbora izazvala je zgražanje i svojom tvrdnjom da će nakon izbora odlučiti po kojem će kriteriju dodijeliti mandat za sastavljanje Vlade, iako je kriterij već propisan Ustavom.

S više je navrata predsjednica bila i u sukobu s Vladom pod vodstvom Zorana Milanovića. U kampanji prije nego je postala predsjednica najavljivala je da će sazvati izvanrednu sjednicu vlade o gospodarskoj situaciji, što je također van granica njenih ustavnih ovlasti. Zatim je u prvom predsjedničkom intervjuu izrazila želju da joj premijer Milanović polaže račune, a iskre na relaciji prema Banskim dvorima frcale su i oko vojnog mimohoda u Zagrebu, kada se povela rasprava oko toga tko zapovijeda vojskom u mirnodopskim uvjetima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.