Pod povećalom

Amandmanima po proračunu

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

Čak 55 amandmana uloženo je u Saboru na prijedlog prvog državnog proračuna kojeg je sastavila vlada Tihomira Oreškovića. Jedan od amandmana pritom je stigao i iz Banskih dvora; Vlada RH popustila je pod pritiskom javnosti i odlučila za 32 milijuna kuna povećati sredstva predviđena za sufinanciranje prijevoza učenika, nakon što je ta stavka u izvornom prijedlogu proračuna srezana za 94 milijuna kuna.

Od navedene cifre je 22 milijuna kuna uzeto Ministarstvu financija, dok je ostatak pronađen zahvaljujući preraspodjelama unutar budžeta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Zanimljivo je istaknuti da je Vlada ovim potezom pokazala da se štedjeti ipak može i na novcu koji se isplaćuje vjerskim zajednicama; za 10 milijuna kuna skresali su sredstva namijenjena katoličkoj crkvi temeljem tzv. vatikanskih ugovora.

I MOST i Bandićevci bi uzeli političkim strankama

To nije jedini amandman koji je stigao iz redova vladajućih. Klub zastupnika MOST-a predložio je i da se uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića oduzme 600 tisuća kuna. Prijedlog je MOST-a da se taj novac preusmjeri civilnim invalidima domovinskog rata, čije bi se naknade tako povećale s 22,3 na 22,9 milijuna kuna. Mesićev ured ostao bi na godišnjem budžetu od 177.819 kuna.

MOST predloži i da se za sedam milijuna kuna uveća budžet Sveučilišta u Splitu. Najveći dio novca za ovu preraspodjelu pronašao bi se među sredstvima predviđenima za pomoć obrazovnom sustavu u BiH (pet milijuna kuna), a ostatak bi MOST-ovci namaknuli rezanjem poticaje za udruge koje se bave odgojem i obrazovanjem djece i mladih.

Nadalje, HSLS i MOST zajednički su predložili da se političkim strankama uzme 14,8 milijuna kuna, te da se taj novac preusmjeri u budžet Hrvatske zaklade za znanost.

Na isti izvor se namjerila i stranka Milana Bandića, koja predlaže da se potpore političkim strankama srežu za 7,8 milijuna kuna. Za dodatnih 47,1 milijuna kuna smanjili bi iznos predviđen za režijske troškove KBC-a Zagreb, a tih ukupno 55 milijuna kuna preusmjerili bi u proračun Ministarstva branitelja.

Bandićeva stranka, u čijem je klubu i dvoje manjinaca, tražila je i da se sredstva Savjeta za nacionalne manjine povećaju za 3,8 milijuna kuna. Predlažu da se za isti iznos smanji budžet SOA-e. Ovaj amandman je Bandićeva stranka predala zajedno s Klubom zastupnika nacionalnih manjina, te SDSS-om, Reformistima, strankom Hrid i IDS-ovom koalicijom.

I HDZ-ovci iz dijaspore imaju amandman

HSS i HDS, članovi Domoljubne koalicije, traže da se povećaju proračunska davanja za izdavanje znanstvenih časopisa, knjiga i udžbenika. HSS i HDS žele ove stavke, koje su u proračunu za 2016. srezane napola, vratiti na prošlogodišnju razinu od 13,4 odnosno 13,7 milijuna kuna. Dodatna dva milijuna kuna HSS i HDS žele uložiti u financiranje znanstvenih centara izvrsnosti.

Jedan je amandman stigao i iz redova HDZ-a, a potpisuju ga saborski zastupnici Božo Ljubić, Ivan Šuker i Željko Glasnović. Radi se o zastupnicima koji su u parlament izabrani na HDZ-ovoj listi za dijasporu. HDZ-ova trojka iz dijaspore traži da se za četiri milijuna kuna – s 2,5 na 6,5 milijuna – povećaju sredstva za potporu povratka u BiH koje raspoređuje Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Za isti bi iznos srezali sredstva za stambeno zbrinjavanje (mahom srpskih povratnika, op.a.) ovog državnog ureda.

HDSSB želi više novca za poljoprivredu, Hrid za znanost

Dva su amandmana na proračun poslali saborski zastupnici HDSSB-a Josip Salapić i Branimir Glavaš. Oni traže da se novac predviđen za navodnjavanje u poljoprivredi poveća za 10 milijuna kuna, a za isti bi iznos smanjili subvencije brodogradilištima. Također predlažu da se 12 milijuna kuna izdvoji za višenamjenski hidrotehnički sustav za uređenje voda i zemljišta u Osijeku, a za isti bi iznos rezali uglavnom administrativne troškove iz resora Ministarstva poljoprivrede.

Hrid Drage Prgometa traži povećanje potpora inovacijskim procesima u resoru MZOS-a za dva milijuna kuna, a taj bi iznos preraspodijelili iz materijalnih rashoda Ministarstva financija. Također traže da se za četiri milijuna kuna poveća sufinanciranje udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola, a na štetu budžeta Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost. Predlažu i da se ulaganja u znanstveno istraživačku djelatnost povećaju za 40 milijuna kuna, a taj bi novac uzeli političkim strankama (20 milijuna kuna), vjerskim zajednicama (15 milijuna kuna), SOA-i (pet milijuna kuna) i Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija (dva milijuna kuna).

Sinčić za knjižnice i eko proizvodnju

Zanimljive amandmane proračunu priložio je zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. On je zatražio da se sredstva za ekološku poljoprivrednu proizvodnju povećaju s 350 tisuća na 35 milijuna kuna. Veći dio novca za financiranje eko proizvodnje uzeo bi političkim strankama, čije bi proračunsko financiranje srezao s 62,8 milijuna na 28,2 milijuna kuna. Također, Sinčić traži da se s 200 na 800 tisuća kuna poveća izvoz sredstava predviđenih za opremanje osnovnoškolskih knjižnica. Isti bi se iznos, smatra Sinčić, lako mogao uštedjeti na obnovi voznog parka Ministarstva pravosuđa i pravosudnih tijela, a za što je proračunom predviđeno tri milijuna kuna.

IDS je u svojim amandmanima zatražio da se povećaju sredstva za Opću bolnicu i Sveučilište u Puli. Radi se o ukupno 9,5 milijuna kuna, koje bi zastupnici IDS-ove koalicije i manjinski zastupnik Furio Radin skinuli s proračuna SOA-e.

Klub SDSS-a i Reformista pak predlaže da se za 25 milijuna kuna povećaju sredstva Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, te da se taj novac oduzme iz svote predviđene za restrukturiranje brodogradilišta. Istu stavku smanjili bi i za dodatnih 16,9 milijuna kuna koje bi preusmjerili u razvoj potpomognutih područja i sufinanciranje EU projekata na potpomognutim područjima.

Klub zastupnika HNS-a traži od Vlade da 22,5 milijuna kuna izdvoji za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Taj bi novac HNS-ovci uzeli iz sustava osnovnoškolskog obrazovanja, a smanjivali bi stavke kapitalnih investicija, nabave inozemnih znanstvenih časopisa i programa javnih potreba u sportu.

Najviše amandmana poslali SDP-ovci

Najviše je amandmana, sasvim očekivano, stiglo iz redova SDP-ovaca, čiji su zastupnici individualno predlagali prijedloge proračunskih izmjena. Među zahtjevima SDP-ovaca su 10 milijuna kuna potpore za Opću bolnicu Bjelovar, 3,2 milijuna kuna za izgradnju školske dvorane u Babinoj Gredi, 1,6 milijuna kuna za dogradnju škole u Kastvu, veći izdaci za sustav obrazovanja nauštrb budžeta Ureda predsjednice, dodatnih 2,5 milijuna kuna za ergele u Đakovu i Lipiku, dodatnih dva milijuna kuna za vodoopskrbu otoka…

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.