Ocjena točnosti

Plenković: U Europskom parlamentu zarađujem nešto više od 4 tisuće eura

Hina / mm

“Ja radim za ono za što sam dobio mandat od hrvatskog naroda, plaćam isto tako porez u Hrvatskoj. Puno je manja plaća od onog što on govori, ona je negdje iznad 4 tisuće eura”, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu za RTL.

Bio je to Plenkovićev odgovor na prozivke lidera Narodne koalicije. Zoran Milanović poručio je “šefovima HDZ-a” da im je “vjerojatno neugodno objaviti imovinsku karticu jer su puno utrpali u svoj džep kroz plaće u Europskom parlamentu koji plaćate vi” (Večernji list). Krešo Beljak izjavio je da je “teško ući u krvavi posao vođenja hrvatske politike, a do sada ste sjedili u udobnoj fotelji s 8000 eura plaće” (Lika-express).

Prema informacijama javno objavljenim na stranici Europskog parlamenta, bruto plaća eurozastupnika od 1. srpnja 2015. godine iznosi 8213,02 eura. Nakon što se oduzmu porezi i doprinosi koji idu u zajedničku EU blagajnu, zastupnicima ostane iznos od 6400,04 eura.

Porez se plaća i u Hrvatskoj

No, zemljama članicama Europske unije dozvoljeno je na plaće zastupnika u Europskom parlamentu primjenjivati i nacionalne porezne propise, uz uvjet da se spriječi dvostruko oporezivanje. Vidljivo je to i iz obrazloženja Porezne uprave objavljenog u srpnju 2013. godine, netom nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije.

U podacima iz imovinske kartice, koje je Plenković dostavio Tportalu, također je navedeno da je u Europskom parlamentu na plaći od 8000 eura. No, ako Porezna uprava na njegovu bruto plaću primjenjuje odredbe Zakona o porezu na dohodak, računica pokazuje da Plenkoviću nakon svih poreznih davanja u džepu mjesečno ostaje oko 4500 eura. Neki njegovi kolege iz Europskog parlamenta pritom zasigurno mogu računati i na osjetno veću neto plaću, ako u matičnim državama plaćaju porez po nižoj stopi ili ga ne plaćaju uopće.

Kad Europski parlament časti

Zastupnici u Europskom parlamentu imaju, uz plaću, pravo i na brojne druge povlastice. Mjesečno tako dobivaju 4320 eura za troškove ureda, kao i dnevnice u iznosu od 306 eura za svaki dan zasjedanja Parlamenta (ukoliko su prisutni na sjednicama). Za službena putovanja izvan Europske unije, europarlamentarci dobivaju 153 eura dnevnice, ali im se pritom dodatno nadoknađuju i troškovi smještaja. Također, Europski parlament svojim članovima pokriva i sve putne troškove pa im mjesečna primanja u konačnici, ako su štedljivi, mogu biti i osjetno veća od neto iznosa plaće.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.