Pod povećalom

SDP dobro prolazi samo kada je HDZ na koljenima

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na ove prijevremene izbore izašlo je oko 330 tisuća birača manje nego u studenom prošle godine – njih 1,97 milijuna. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, odazvalo se 52,59 posto birača, čime je izlaznost bila manja za više od osam posto od izbora u studenom kada je dosegla gotovo 61 posto.

Bez obzira što je na izborima pobijedio HDZ, samo je jedna od stranaka koje su u većoj mjeri zastupljene u Saboru dobila više glasova nego na lanjskim izborima – Živi zid koji je osvojio samo 22.309 glasova više nego lani, ali i sedam zastupnika više nego u studenom kada je redovito  po jedinicama ostajao neznatno ispod praga za prolaz.

Najviše glasova izgubio MOST, pao i HDZ

Sve ostale stranke su gubitnici. Najveći broj glasova u odnosu na prošle izbore izgubio je MOST, više od trećine birača, odnosno više od 116 tisuća i s prošlogodišnje potpore od 303.564 glasova pao na 187.282 glasa. Zbog dobrog strateškog rasporeda kandidata i sreće s D’Hondtom, MOST je ipak ostvario pristojan rezultat od 13 zastupnika. Naročito stoga što se njihova snaga više ne mjeri po 19 zastupničkih mjesta koje su ostvarili na izborima u studenom 2015. već po broju zastupnika koje su uspjeli održati na okupu do danas.

Iako je HDZ pravi pobjednik ovih izbora i ima dva mandata više nego je Domoljubna koalicija imala na izborima u studenom (61:59), činjenica je da je koalicija HDZ-a i partnera, sada bez HSS-a, također izgubila velik broj glasova – više od 75 tisuća, odnosno sa 771.070 glasova spali su na 695.799 (s dijasporom).

SDP u 10 mjeseci izgubio 106 tisuća glasova

Bez obzira što brojčano nisu izgubili toliko glasova koliko je izgubio MOST, jasno je da su zbog slabe izlaznosti najveći gubitnici u Narodnoj koaliciji, odnosno SDP kao najjača stranka te koalicije. Mada su u međuvremenu privukli HSS, Narodna koalicija je u odnosu na lanjsku koaliciju Hrvatska raste podbacila za više od 106 tisuća glasova. Lanjskih 742.909 spustilo se na 636.960, a ova je koalicija dobila dva mandata manje nego ona u studenom (54:56). Situacija je po njih to tragičnija što su se na osnovi lošeg rada Vlade koja je srušena u Saboru nadali da će u svakoj jedinici dobiti po jednog zastupnika više što bi im omogućilo formiranje Vlade i bez MOST-a.

SDP je uspio dobiti najveći dio Zagreba i neke veće gradove u Hrvatskoj, ali završili su s pobjedom u samo tri jedinice (prva, treća i osma), dok je u sedmoj jedinici rezultat ostao izjednačen. HDZ je osvojio preostalih šest jedinica u Hrvatskoj, kao i dijasporu.

Brojčano najveći gubitak od čak 16.578 glasova SDP je doživio u svojoj utvrdi – osmoj jedinici gdje je izlaznost bila manja nego na nacionalnoj razini – 51,7 posto. Tu je SDP izgubio jednog zastupnika – sa sedam je spao na šest, HDZ i IDS su popravili rezultate, ali su ostali na tri zastupnika, a jedan je mandat osvojio Živi zid.

U prvoj izbornoj jedinici koja tradicionalno pripada SDP-u odaziv je bio veći nego na nacionalnoj razini – gotovo 60 posto, ali istovremeno i za 10 posto manji nego prošlog studenog – ukupno je gotovo 36.000 glasača više ostalo kod kuće. Narodna koalicija dobila je 13.721 glas manje nego lani, iako je u postotcima ostvarila čak neznatno bolji rezultat nego u studenom,  dok je HDZ, koji je svog novog čelnog čovjeka Andreja Plenkovića ovaj put isturio u prvoj jedinici, dobio 1613 glasova više nego u studenom.  SDP je osvojio jednak broj mandata kao i lani – sedam, ali je HDZ dobio mandat više i ima pet.  Živom zidu uspjelo je osvojiti granični mandat pa se njegovi glasovi nisu “prelili” SDP-u.

U drugoj jedinici SDP ništa nije dobio akvizicijom HSS-a, već su pali za 5885 glasova. Odnos snaga između najvećih ostao je na istoj razini – šest zastupnika HDZ, a pet SDP i partneri.

U trećoj izbornoj jedinici, također „lijevoj“ Narodna koalicija je dobila preko 8000 glasova manje nego lani, ali je ipak dobila jedan mandat više i sada ima osam naspram lanjskih sedam mandata, dok je HDZ ostao na četiri (i oni su oko 7000 glasova kraći nego lani).  I u četvrtoj i petoj jedinici SDP je prosječno dobio oko 8000 glasova manje nego prošlog studenog, a u ostalim jedinicama gubio je i po više od 10 tisuća glasova.

U šestoj izbornoj jedinici gdje su vodeće koalicije bile lani izjednačene, SDP je izgubio jedan mandat i sada je na pet, dok u sedmoj Ljubo Jurčić koji je išao u koaliciji s Bandićem nije uspio prijeći prag čime je HDZ-u pomogao da dođe do 6. mandata pa je sada rezultat izjednačen na 6:6.

“Narodni” karakter uništio SDP

Gotovo polovica od ukupnog broja birača nije izašla na izbore i tako je pokazala prezir prema postojećim političkim opcijama i politici uopće, odnosno uvjerenje da tko će voditi Hrvatsku nema većeg utjecaja na njihov svakodnevni život. SDP je najveći gubitnik jer kampanjom nije uspio mobilizirati svoje birače. Milanović je neispravno procijenio da su mu glasovi na ljevici zagarantirani i počeo koketirati s biračima desno od centra – ne samo akvizicijom HSS-a, već i inzistiranjem na domoljublju i davanju „narodnog“ karaktera svojoj koaliciji. Takvom taktikom i pogrešnom retorikom samo je odvratio svoje birače od izlaska na izbore, što se bolno vidi i na izbornim rezultatima.

SDP je najbolji rezultat u povijesti ostvario 2011. godine kada su HDZ tresle velike korupcijske afere koje su tu stranku dovele do optuženičke klupe. Kukuriku koalicija u kojoj su uz SDP bili još HNS, IDS i HSU osvojila je tada 958.318 glasova građana i 80 mandata u Saboru (te je godine HSS išao samostalno i imao jedan mandat).

HDZ je osvojio 335.437 glasova i 47 mandata.

Prošle godine je ista koalicija bez IDS-a osvojila 742.909 glasova. IDS je osvojio 42.193. HDZ je zajedno s dijasporom osvojio 771.070, da bi ove godine pao na 695.799 glasova.

Dakle, SDP je sa svojim koalicijama u pet godina izgubio trećinu birača. HDZ je u odnosu na taj najniži rezultat u povijesti udvostručio podršku.

SDP pod Zoranom Milanovićem spomenute 2011. ostvario je najveći uspjeh od proglašenja nezavisnosti, ali bio je to rezultat urušavanja HDZ-a više nego bilo kakve smislene strategije SDP-a. Te je godine SDP sam imao 56 mandata. Milanović na ovim prijevremenim izborima nije uspio postići takav efekt, iako smo po prvi put doživjeli da se neka vlada sruši nakon samo pet mjeseci mandata. Sam SDP danas ima 39 mandata, a HDZ 54.

Ni HDZ ne stoji blistavo kao nekad. U vrijeme Ive Sanadera HDZ je lagano sam prelazio 60 mandata, ali novija povijest pokazuje na trend pada podrške najvećim igračima, odnosno rasta protestnih stranaka.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.