Ocjena točnosti

Posavec: Za HNS je glasalo 127 tisuća ljudi, zaradili smo 11 mandata

Hina / Daniel Kasap / dk

“Mi smo po glasovima zaradili 11 mandata, a dobili smo ih 9. Sveukupno je za HNS glasalo oko 127 tisuća ljudi”, izjavio je međimurski župan Matija Posavec u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Tvrdnja je to koju je vodstvo HNS-a u javnost plasiralo odmah nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, iako nije baš najjasnije kojom su računicom došli do brojke od 127 tisuća HNS-ovih birača. Za kandidate ove stranke je na izborima, naime, preferencijalno glasalo 84.581 biračica i birača.

Narodna koalicija je, pak, u deset izbornih jedinica u kojima je na izbore izašla sa svojim listama skupila ukupno 636.602 glasova. S obzirom da su na izborima dobili 54 mandata, ispada da je svaki mandat u prosjeku vrijedio 11.788,93 glasa. HNS je dakle dobio dva mandata više nego što ih je “zaradio”; kad se broj preferencijalnih glasova koje su dobili podijeli s prosječnim brojem glasova koji su na listi Narodne koalicije bili potrebni da se uđe u Sabor, dolazi se do brojke od 7,17 HNS-ovih mandata.

Računica koju Posavec iznosi bila bi točna kad bi HNS doista imao oko 127 tisuća glasova (odnosno 127.557, kako su naveli na svojoj službenoj stranici). S takvim brojem glasova ispalo bi da su na izborima “zaradili” 10,82 mandata.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.