Faktograf.hr

Samo činjenice

Posavec: Za HNS je glasalo 127 tisuća ljudi, zaradili smo 11 mandata

Hina / Daniel Kasap / dk

“Mi smo po glasovima zaradili 11 mandata, a dobili smo ih 9. Sveukupno je za HNS glasalo oko 127 tisuća ljudi”, izjavio je međimurski župan Matija Posavec u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Tvrdnja je to koju je vodstvo HNS-a u javnost plasiralo odmah nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, iako nije baš najjasnije kojom su računicom došli do brojke od 127 tisuća HNS-ovih birača. Za kandidate ove stranke je na izborima, naime, preferencijalno glasalo 84.581 biračica i birača.

Narodna koalicija je, pak, u deset izbornih jedinica u kojima je na izbore izašla sa svojim listama skupila ukupno 636.602 glasova. S obzirom da su na izborima dobili 54 mandata, ispada da je svaki mandat u prosjeku vrijedio 11.788,93 glasa. HNS je dakle dobio dva mandata više nego što ih je “zaradio”; kad se broj preferencijalnih glasova koje su dobili podijeli s prosječnim brojem glasova koji su na listi Narodne koalicije bili potrebni da se uđe u Sabor, dolazi se do brojke od 7,17 HNS-ovih mandata.

Računica koju Posavec iznosi bila bi točna kad bi HNS doista imao oko 127 tisuća glasova (odnosno 127.557, kako su naveli na svojoj službenoj stranici). S takvim brojem glasova ispalo bi da su na izborima “zaradili” 10,82 mandata.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.