Stav

1:0 za Plenkovića

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

„Zbog poruka koje dobivamo iz oporbe da će koristiti različite mogućnosti kako bi napravili spektakl u Saboru, nadam se da će u utorak ili srijedu već biti formiranje Vlade“, kazao je Božo Petrov nakon višesatnog sastanka s mandatarom Andrejom Plenkovićem na kojem je pristao na potvrđivanje Vlade idućeg tjedna u Saboru.

Nastavio je tako Petrov po svom već ustaljenom obrascu. Iako je s njima u vlasti, oporba je HDZ-u – sve dok ne priprijeti da bi ih i jedne i druge mogle ugroziti prava oporba. Onda malo bolje razmisli.

O čemu su razgovarali mjesec dana?

Petrovu nije bilo dovoljno što je od vremena provođenja izbora do dana kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala mandat za sastavljanje vlade Andreju Plenkoviću prošlo gotovo mjesec dana koji su potrošeni na MOST-ovo fingiranje borbe za nacionalne interese, dok je zapravo bila riječ tek o gruboj raspodjeli fotelja. I nakon što je Plenković dobio mandat, poigravao se s mogućnošću da MOST-ovci ne dignu ruke (a ne zna se ni na koliko se ruku misli) za svoju Vladu dok se ne izglasaju zakoni koje oni ultimativno traže.

Podsjetimo, HDZ i MOST iz tjedna u tjedan sa sastanaka su izlazili ozarenih lica, ne otkrivajući ništa – sve do dana kad je Milijan Brkić u stranačke prostorije HDZ-a došao s pet HSS-ovih potpisa pa je Božo Petrov skamenjena lica ipak prihvatio više nego velikodušnu zadnju ponudu HDZ-a i tako je MOST postao strateški partner za osnivanje Vlade. Pregovori su okončani kada je dogovorena rotacija na mjestu predsjednika Sabora te je izbjegnut debakl kakvom smo na konstituirajućoj sjednici Sabora svjedočili prošle godine. Osim toga, dogovoreno je još samo da će MOST dobiti četiri ministarstva i jednog potpredsjednika Vlade te da za sada neće dirati HRT pretplatu i proglašavati gospodarski pojas. O svemu drugom je, izgleda, postignut samo načelni dogovor – može, ali to još trebamo razraditi. Teme pregovora diktirali su MOST-ovi zahtjevi sklepani po samo njima znanim kriterijima, a, bez obzira koliko se kleli u gospodarstvo, o tome kako će dva donekle različita gospodarska programa i dvije različite porezne politike spojiti u jednu ništa nismo čuli, iako je sve bliže vrijeme kada će se morati prionuti na sastavljanje novog državnog proračuna.

To se još usuglašava, to je još otvoreno…

„Što se tiče programskih smjernica, one će se usuglašavati u narednim tjednima. Što se tiče same porezne reforme, to je jedna od stvari koja je još otvorena i koja će se usuglašavati u narednih sedam dana. To treba ostaviti programskim stručnim skupinama“, govorio je Petrov prošlog petka na Novoj TV.

I dok je Plenković svakako želio dobiti Vladu što prije te već za tjedan dana ići kao hrvatski premijer na sjednicu Europskog vijeća, Petrovu je do ovog zadnjeg sastanka bilo bitno da se svi zakoni koji se tiču MOST-ovih pet jamstava donesu prije nego dignu ruku za novu Vladu, zanemarujući pitanje legitimiteta onih koji te zakone pripremaju, proceduru sastavljanja saborskih odbora koja ne mora nužno teći glatko, kao i propisanu proceduru za javnu raspravu koja mora prethoditi donošenju zakona.

Krajem prošlog tjedna Petrov je iznio sljedeći hodogram: „Nakon što se konstituira Sabor, ići će izmjene Zakona o HNB-u i Ovršni zakon. Također,  ići će izmjene zakona vezano uz saborske zastupnike, odnosno za penalizaciju onih zastupnika koji ne dolaze barem na glasovanje petkom u saborske klupe. Također, katalog svih kaznenih djela, tako da se počinitelji neće moći natjecati ni na lokalnoj, niti na nacionalnoj razini, To, uz još druge zakone koje smo dogovorili, bit će na redu prije nego se konstituira Vlada. Jedina dva zakona koje smo predlagali – o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa i smanjenje pretplate HRT-u će biti dogovoreni u nekoliko koraka kroz idućih par mjeseci“.

Na pitanje kada će onda biti formirana Vlada, Petrov je odgovorio: „Ja vjerujem da će u petak biti konstituiran novi Sabor, a onda u sljedećem tjednu set zakona koji smo tražili, a onda u istom tjednu i nova Vlada“.

Slučajna procedura

I ne samo da se o tim pitanjima nisu poklapale izjave Petrova i Plenkovića, Petrov se tukao i sam sa sobom. Gostujući u Točki na tjedan prošle nedjelje Petrov je ponovo ustvrdio kako su dobro proučili proceduru i da nema nikakve prepreke da se zakoni nužni za ispunjavanje njihovih pet jamstava ne donesu odmah, da bi potom u ponedjeljak za HRT rekao kako neće cjepidlačiti oko potvrđivanja Vlade, ako se za neki zakon pokaže da još treba dodatnu proceduru. “Ako slučajno procedura bude takva ili rasprave budu toliko trajale da će se morati čekati apsolutno sve da bi se mogla formirati Vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje Vlade“, rekao je za HRT. Ako slučajno procedura bude takva? Jeste li ili niste proučili proceduru budući predsjedniče Sabora?

Četiri dana kasnije čuli smo drukčiju priču – oko izmjene Zakona o HNB-u još će se tražiti mišljenje iz Europe, prijedlog Ovršnog zakona (koji više ne uključuje nemogućnost ovrhe nad prvom nekretninom, iako su i MOST i HDZ to spominjali u predizborno vrijeme) trebao bi biti obznanjen u petak, da bi se o njemu povela rasprava, jednako kao i zakonske odredbe o financiranju lokalne samouprave…

Svi će ti zakoni biti uvršteni u dnevni red Sabora, ali, ako je vjerovati Plenkoviću, izgleda da će stvari ipak morati ići nekim normalnijim redoslijedom. Možda naposljetku i javnost sazna o čemu se radi i zašto su upravo ti zakoni presudno bitni.

Utakmica se nastavlja, barem do lokalnih izbora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.