Pod povećalom

Plenković više nije novo lice, sada mora opravdati svoju popularnost

Hina / Denis Cerić / dc

Završen je medeni mjesec Andreja Plenkovića. Iako se premijer i dalje može hvaliti da je najpopularniji političar u državi, njegov osobni rejting bilježi pad po prvi put otkad je preuzeo vlast. Popularnost je pala i HDZ-u, po prvi put otkad je Plenković izabran za novog predsjednika stranke.

CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus provedeno između 1. i 3. prosinca (HRT), pokazalo je da HDZ trenutno podržava 31,3 posto birača. Prije mjesec dana rejting im je bio veći za 0,2 postotna boda. U istom razdoblju je za 0,1 posto pala i popularnost SDP-a; s 25,3 na 25,2 posto.

Što se tiče Plenkovićevog osobnog rejtinga, on je u mjesec dana pao za 0,4 posto. Početkom studenog premijera i šefa HDZ-a je kao pozitivca doživljavalo 24 posto birača, dok ga danas u pozitivnom kontekstu promatra 23,6 posto sudionika anketnog istraživanja. Istovremeno je za 1,1 posto porasla popularnost predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koju pozitivno doživljava 12,8 posto birača, čime je opet zauzela drugo mjesto na ljestvici najpopularnijih političara.

Može li Bernardić biti SDP-ov Plenković?

U narednim mjesecima tek ćemo vidjeti kako će na rejting SDP-a utjecati izbor novog predsjednika stranke. Osobni rejting Davora Bernardića već je dobio boost koji ide uz njegovu novu funkciju; ugurao se među pet najpopularnijih domaćih političara, dok ga prije mjesec dana nije bilo niti među deset. Bernardića pozitivcem smatra 4,8 posto birača. Ispred njega su Anka Mrak Taritaš s rejtingom od 6,9 posto i “nitko” s 12,6 posto. Drugim riječima, nešto više od desetine birača smatra da u Hrvatskoj uopće nema pozitivnih političara.

Ovomjesečni CRO Demoskop ponovo donosi loše vijesti za MOST nezavisnih lista. Rejting HDZ-ovog koalicijskog partnera i dalje je u padu. Trenutno ih podržava 8,7 posto birača, što je za 1,4 posto manje nego prije mjesec dana. Početkom listopada MOST je podržavalo nešto manje od 11 posto birača.

Četvrta najpopularnija stranka u Hrvatskoj i dalje je Živi zid, čiji se rejting ustabilio nakon što im je osebujni saborski zastupnik Ivan Pernar svojim eskapadama rastjerao dio birača. U prosincu Živi zid bilježi podršku 4,5 posto birača. I dalje je to osjetno manje nego početkom listopada, kada ih je podržavalo 5,4 posto birača, ali radi se o napretku s obzirom na rezultate istraživanje otprije mjesec dana, kada je Živi zid mogao računati na glasove 4,3 posto birača.

Plenković im nije dovoljno desno?

Neće, međutim, biti nikakvo iznenađenje ako Živi zid u narednim mjesecima prestigne HNS čiji rejting polako, ali kontinuirano raste. Trenutno su na petom mjestu s potporom 3,7 posto birača, što je 0,6 posto više nego početkom studenog. Porast u zadnjih mjesec dana ponovo bilježi i HSS, s 2,2 na 2,4 posto podrške.

Osjetan je i ponovni rast popularnosti HSP-a dr. Ante Starčević. Prije mjesec dana podržavalo ih je 1,4 posto građana, a u međuvremenu im je rejting porastao za 0,7 posto. Pravašima je to doduše slaba utjeha, s obzirom da na izvanrednim izborima nisu uspjeli ući u parlament. Ipak, trend ponovnog jačanja radikalne desnice, u kombinaciji s padom popularnosti HDZ-a, sugerira da Plenković za neke birače na koje njegova stranka računa ipak nije dovoljno desno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.