Obećanja

Ništa od 1000 eura za novorođenu bebu

Flickr: Gebi Menashe

„Obitelj je okosnica identiteta. Svim roditeljima s malom djecom mogu objaviti: svako novorođeno dijete dobit će potporu, a predložit ćemo da to bude 1000 eura”, ispalio je 1. listopada 2015. tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, predstavljajući u ispunjenoj Kongresnoj dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu predizborni program „5+Hrvatska“.

HDZ se do danas nije uspio osloboditi tog Karamarkovog obećanja, mada je ono u startu zvučalo smiješno i neprovedivo. Iako se to tijekom prve ovogodišnje HDZ-ove vlade nije uspjelo realizirati, HDZ je isto obećanje ponovio u svom predizbornom programu za prijevremene izbore.

„Za svako novorođeno dijete osigurat ćemo jednokratnu naknadu od 7.500 kuna“, navodi se na 57. stranici HDZ-ova predizbornog programa objavljenog pod egidom „Vjerodostojno“.

Gdje se stalo s tim obećanjem, pitao je zastupnik SDP-a Mario Habek na aktualnom satu 23. studenog, a pošto nije bio zadovoljan ponuđenim nejasnim odgovorom premijera Andreja Plenkovića pitanje je proslijeđeno Vladi. Po pisanom odgovoru s današnje sjednice Vlade i onome što se moglo čuti od resorne ministrice Nade Murganić, odnosno zbog njenog prebacivanja teme na temu rodiljnih naknada – može se zaključiti da se od tog obećanja ponovno odustalo.

Trebaju stručne analize, procjene učinaka propisa…

Premijer Plenković je u studenom u Saboru rekao kako će „Vlada učiniti maksimum da ispuni to obećanje“ te nastavio:

“Da li će to biti u ovoj proračunskoj godini ili idućoj, to ćemo vidjeti s obzirom na ukupna kretanja, ali u svakom slučaju ostajemo pri tome da demografska pronatalitetna politika, uz sve one ostale mjere koje smo nabrojali, bude jedan od naših ključnih prioriteta, uz naravno financijsku održivost hrvatskog proračuna“.

Ni pisani odgovor Vlade, koji također potpisuje premijer Plenković nije određeniji, a kroz cijeli odgovor naglasak se stavlja na povećanje rodiljnih naknada, a ne na jednokratnu potporu za novorođeno dijete: Vrata ipak nisu do kraja zatvorena pa se konstatira kako će se „prilikom donošenja budućih mjera u okviru nacionalnih strateških dokumenata osobita pažnja posvetiti svim mjerama usmjernim na osnaživanje obitelji, pa tako i mjerama koje uključuju promjene u odredbama o visini jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, s ciljem unaprjeđenja cjelovitog sustava obiteljskih potpora“.

Međutim, navodi se i kako je „uz navedeno, potrebno naglasiti da svaka donesena mjera, kako bi se postigao očekivani rezultat u smislu poticanja demografske obnove, mora biti utemeljena na detaljnim stručnim analizama i prethodnim procjenama učinaka te se za provedbu iste moraju osigurati odgovarajuća proračunska sredstva“.

Za dodatno pojašnjenje riječ je dana ministrici Nadi Murganić koja je temu također prebacila na naknade rodiljama koje bi trebale rasti od srpnja 2017.

U proračunu za tu mjeru nisu predviđena sredstva

U proračunu za 2017. na stavci „dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete“ predviđeno je 157,5 milijuna kuna više nego što je to bilo u proračunu za 2016. S obzirom na to da premijer i ministrica Murganić najavljuju da će od srpnja 2017. rodiljne naknade za nezaposlene rasti s 1660 na 2328 kuna, a za zaposlene za drugih šest mjeseci s 2660 na 4000, a da bi, prema riječima samog premijera Plenkovića, za povećanje jednokratne naknade na obećanih 1000 eura trebalo oko 300 milijuna – jasno je da od tog obećanja neće biti ništa.

U projekcijama proračuna za 2018. i 2019. sredstva za stavku „dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođeno dijete“ penju se s 1.303.500.000 u 2017. na 1.461.000.000 pa na 1.500.000.000, u što je očito uračunato povećanje rodiljnih naknada tijekom cijele godine (a ne samo u drugoj polovici kao  u 2017. u kojoj se očekuju promjene zakonodavstva). Dodatnih 300 milijuna za novorođeno dijete nisu predviđeni ni u 2018., niti u 2019. godini.

 

*Novčana potpora za novorođeno dijete, saznali smo prije ljetne stanke, iznosi 2328 kuna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.