Pod povećalom

Porezna uprava pokušava zbuniti studente demantijem u kojem ništa nije demantirano

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Nakon loših reakcija javnosti, najave prosvjeda studenata i pokretanja peticije i oštrih tonova čak i od strane HDZ-ovog  koalicijskog partnera MOST-a, Porezna uprava objavila je priopćenje kojim je pokušala demantirati da porezna reforma ide nauštrb učeničkog i studentskog standarda, a koje zaključuje riječima: „jasno je da je porezna reforma imala za cilj izaći u susret mladima“. Međutim, iz priopćenja to uopće nije jasno.

Krenimo redom. Zakonom o porezu na dohodak koji je mijenjan u sklopu porezne reforme predviđeno je da će ministar financija posebnim pravilnikom odrediti detaljniju primjenu Zakona, uključujući pitanje limita neoporezivog dijela dohotka za učenike i studente. Pravilnik o porezu na dohodak objavljen je u novom broju Narodnih novina i u njemu se navodi kako se neoporezivi dio primitaka za učenike i studente s dosadašnjih 50.000 kuna smanjuje na 15.000 kuna (iako su zadržavanje na 50.000 obećavali iz Mladeži HDZ-a prije izbora, zajedno s povećanjem iznosa do kojeg se priznaje olakšica za roditelje).

Pozivanje na osobni odbitak kojeg koriste svi građani

Na primitke iznad 15.000 kuna učenici i studenti morat će plaćati 24 posto poreza i pripadajući prirez. Do sada je glavnina njih, odnosno njihovih posrednika pri zapošljavanju koji su zaduženi za plaćanje poreza, bila izuzeta od plaćanja jer studenti nisu zarađivali preko navedene sume.

Po novom pravilniku, s obzirom na drastično smanjenje neoporezive sume, na učenike i studente će se primjenjivati pravila koja vrijede i za sve druge primatelje drugog dohotka. U njihovu slučaju porez bi trebali obračunavati i plaćati posrednici pri zapošljavanju. Kao i kod drugih primatelja drugog dohotka, pitanje je kako će toj obavezi pristupiti poslodavci, odnosno posrednici, hoće li se smanjiti honorari ili povećati rad na crno.

Ono što Porezna uprava ističe je da će taj porez učenicima i studentima biti vraćen na osnovi osobnog odbitka od 3800 kuna mjesečno – kojeg uživaju svi građani, bez obzira na vrstu zaposlenja. Množeći 3.800 kuna s 12 mjeseci, Porezna uprava je došla do izračuna po kojem studenti sada imaju neoporezivih 45.600 kuna, a kad se tome zbroji spomenutih neoporezivih 15.000 dolazi se do sume od 60.600 kuna.

Međutim, sudeći iz priopćenja, povrat će se moći ostvariti tek nakon godišnjeg obračuna. „Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600 kuna, sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna“, navodi se..

Do sada neoporezivo 81.200

Kad bi se išlo takvom analogijom, moglo bi se konstatirati kako je do sada neoporezivi dio na koji je svaki građanin imao pravo iznosio 2.600 kuna, što je pomnoženo s 12 mjeseci iznosilo 31.200. Kad se tome pribroji i neoporezivih 50.000, do sada su studenti imali neoporezivih 81.200, dakle preko 20.000 kuna više.

Međutim, te su analogije pogrešne. Ako se i zanemari problematičnost izračuna, jedna je stvar kad su studenti i njihovi poslodavci oslobođeni poreza, a sasvim druga kad se porez obračuna pa se na osnovi godišnjeg obračuna poreza godinu i pol kasnije vrati studentima.

Jedini pozitivan pomak je tvrdnja Porezne uprave da se iznos do kojeg će se roditeljima priznati porezna olakšica penje s 13.000 na 15.000 kuna.

Želeći se izvući na šum u kanalu (i dati Mladeži HDZ-a način da se povuku od osude ovog čina) Porezna uprava u svom priopćenju navodi kako se objavljeni Pravilnik mora još dodatno razraditi.

„Napominjemo da su objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak, dok će detaljna razrada odredbi navedenog Zakona biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donesen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona“, navodi se u priopćenju te dodaje: „Postupanja posrednika pri zapošljavanju (student servisa) pri obračunu poreza na dohodak na primitke učenika i studenata bit će detaljno propisani već spomenutim Pravilnkom o porezu na dohodak koji je u izradi. Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija – Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavanju učenika i studenata (student servisima i drugima) promptno dostaviti uputu o postupanju“.

Možda nas još i iznenade pravim demantijem?

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.