Pod povećalom

Predsjednica Grabar Kitarović najomraženija političarka u Hrvatskoj

Hina / Tomislav Pavlek / tp

Kolinda Grabar Kitarović u ožujku 2017. godine po prvi se put našla među pet najnegativnijih hrvatskih političara. I to na visokom trećem mjestu.

Pokazuje to CRO Demoskop, redovito mjesečno istraživanje koje provodi agencija Promocija plus (Televizija N1). Anketa je provedena između 1. i 3. ožujka. Negativnijima od Grabar Kitarović birači smatraju tek dvojicu bivših lidera SDP-a i HDZ-a, Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka.

Milanović je tako najnegativniji političar za 12,6 posto birača, dok najvećim negativcem Karamarka smatra 9,9 posto birača. Najveći negativci u državnoj politici tako ispadaju ljudi koji se tim poslom više uopće aktivno ne bave. Od aktivnih sudionika političke arene, na listi negativaca “najbolje” je plasirana predsjednica RH. Nju najnegativnijom političarkom smatra čak 8,8 posto birača. Osjetan je to skok s obzirom na rezultate iz veljače, kad je isti odgovor dalo 6,3 posto birača pa su kao veći negativci od predsjednice figurirali još i Ivan Pernar, odgovor “svi političari”, Milorad Pupovac i Andrej Plenković.

I “nitko” pozitivniji od predsjednice

Da je popularnost Grabar Kitarović u osjetnom padu, svjedoči i lista najpozitivnijih političara u državi, na kojoj je čelna pozicija tradicionalno bila rezervirana upravo za predsjedničku figuru. Promijenio je to baš njen bivši stranački kolega Plenković, koji je od pobjede na parlamentarnim izborima naovamo uvjerljivo najpopularniji političar u državi.

Glavnim političkim pozitivcem Plenkovića smatra 22,4 posto birača. To je pad od 1,6 posto s obzirom na isto istraživanje iz veljače, ali je Plenković i dalje daleko ispred konkurencije. Čak 13,4 posto birača na pitanje tko je najpozitivniji hrvatski političar odgovara “nitko”, a Grabar Kitarović je tek na trećem mjestu. Predsjednica je najveća pozitivka za 9,8 posto birača, naspram 11,9 posto iz veljače.

Urušavanje rejtinga

Predsjedničin pad popularnosti rezultat je spleta okolnosti, nesmotrenih izjava i jedne potencijalne nerazjašnjene afere. Ispada da je osobnom rejtingu predsjednice zapravo najviše naštetio dolazak Plenkovićevog HDZ-a na vlast; lako joj je bilo održavati popularnost dok je poziciju mogla koristiti najprije za oponiranje Milanovićevoj vladi, a zatim i za prividno očuvanje institucionalne stabilnosti naspram kaosa kojeg je na Markov trg instalirao trolist Karamarko – Tihomir Orešković – Božo Petrov.

Vjerojatno je i sama Grabar Kitarović shvatila da najrecentnija smjena vlasti znači da će morati početi vući i neke barem prividno konkretne poteze, ako ne želi da je se okarakterizira kao fikus predsjednicu. Pa je počela vući redom krive poteze. Najprije joj se dogodilo sumnjivo putovanje u SAD, za koje Grabar Kitarović uvjerava javnost da je službeno, ali ga i mimo svih uzusa dobre demokratske prakse proglašava državnom tajnom (Slobodna Dalmacija).

Koliko su predsjednicu iživcirali neželjeni novinarski upiti (Index.hr), svjedoči i činjenica da je nepoćudnim medijima pokušala uskratiti pristup Pantovčaku. Na press konferenciju u Uredu predsjednice sredinom veljače pozvani su samo odabrani novinari, valjda s idejom da će Grabar Kitarović tako izbjeći pitanja na koja ne želi dati odgovor (Index.hr).

Da bi se zatim propisno osramotila kad se javnosti pohvalila “srdačnim i konstruktivnim susretom” s novim potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom na summitu u Minhenu. Na njenu nesreću, čitav “susret”, u njegovom ukupnom trajanju od osam sekundi, zabilježile su kamere televizije N1, što je rezultiralo nacionalnom sprdnjom na predsjedničin račun. Kao šlag na tortu došao je intervju kojeg je Grabar Kitarović dala novinaru Nove TV Mislavu Bagi, a nakon kojeg su uslijedile kritike da je “predsjednica odvojena od hrvatske stvarnosti” (Index.hr).

Ukopavanje se nastavlja

Lošim vijestima za predsjednicu tu nije kraj. Ožujak je i dalje u svojoj prvoj trećini, a već sad može se opravdano pretpostaviti da će se idućeg mjeseca rejting Grabar Kitarović dodatno urušiti. I to zbog niza razloga.

Najprije je tu činjenica da je Ured predsjednice pristao biti pokrovitelj događaja čiji je glavni sponzor diljem EU pod istragama zbog sumnji da se radi o prevarantima (Index.hr). Zatim dvije skandalozne izjave o radu Državnog odvjetništva, u kojima je predsjednica DORH-u najprije poručila da ne bi trebali prerevno raditi svoj posao (Vecernji.hr), a zatim sugerirala da je svjesna kaznenih djela koje nije prijavila organima reda (Index.hr). Da bi na koncu dala još jedan televizijski intervju, ovoga puta RTL-ovom Zoranu Šprajcu, u kojem joj je, između ostalog, izletjela već antologijska izjava o “skidanju gaća” pred Amerikancima.

A do idućeg CRO Demoskopa ima još dobrih 20-ak dana.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.