Pod povećalom

Je li Agrokor imao povlašten status u Poreznoj upravi?

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

U ovom konkretnom slučaju država je postupala prema Agrokoru kako bi postupala i prema svakom drugom poreznom obvezniku, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić gostujući na Hrvatskom radiju.

Ministrica je taj odgovor ponudila zamoljena za komentar podatka da je država zbog 81 milijun kuna dospjelog duga za PDV blokirala račun Agrokora.

„Naplata poreza je posao porezne uprave i porezna uprava će i dalje postupati po zakonu i u okviru svojih ovlasti“, dodala je ministrica Dalić.

Blokada zbog duga kojeg ranije nije bilo

Blokada računa zbog duga za PDV dogodila se 31. ožujka, kao reakcija koju je prvi pokrenuo Orbico koji je aktivirao zadužnicu, nakon čega su uslijedile blokade više tvrtki iz sastava Agrokora.

Samo dva tjedna ranije iz Agrokora su ustvrdili kako ta tvrtka s datumom 17. ožujka nema nikakvih dugova prema državi na ime poreza ili prireza.

Jesu li iz Agrokora lansirali neistinu ili je stvarno moguće da se u roku od samo dva tjedna u državni proračun na ime PDV-a iz tog koncerna slije 81 milijun kuna? Odgovor na to pitanje nismo dobili.

Popis velikih dužnika

Od kad su se u javnosti pojavile  informacije da Todorić ima veliki dug prema državi na ime poreza i prireza, potvrda te informacije nije se mogla dobiti ni iz Porezne uprave, niti od samog ministra financija Zdravka Marića. Pozivali su se na poreznu tajnu.

Prema Općem poreznom zakonu, obveza čuvanja porezne tajne nije povrijeđena kada Ministarstvo financija – Porezna uprava objavi popis dospjelih dugova u slučaju kada su oni veći od 300 000 kuna za pravne, odnosno 100.000 kuna za fizičke osobe i 15.000 kuna za sve ostale porezne obveznike (građane).

Na Popisu poreznih obveznika koji udovoljavaju kriterijima za objavu duga na dan 31.10.2016. godine nalazi se trenutačno 3449 pravnih subjekata. Suma za koju smo saznali kada  je prošlog petka stavljena blokada države plasirala bi Agrokor pri samom vrhu te tzv. porezne liste srama.

Neuvrštenje na tu listu zakonski je moguće na dva načina. Prvi je da dug nije postojao u razdoblju na koje se lista odnosi. Prema pravilima sa stranice Porezne uprave, popis dospjelih i neplaćenih dugova objavljuje se četiri puta godišnje – 31. siječnja, 30. travnja,  31. srpnja i 31. listopada. U izračun visine duga ne uzimaju se iznosi zaduženja dospjelih u zadnja tri mjeseca prije objave popisa, odnosno u siječnju su objavljeni dužnici čiji su se dugovi skupili do kraja listopada.

Prva sljedeća objava liste bit će 30. travnja, a ona će se odnositi na razdoblje do 31. prosinca 2016.  Ako je na kraju prošle godine Agrokor imao dug viši od 300.000 kuna trebao bi se naći na tom popisu. Ako je dug stvoren ove godine, na listi srama pojavit će se tek u srpnju.

Drugi izuzetak od objave na tom popisu, u kojem i država zadržava obvezu čuvanja porezne tajne i kod velikih dugovanja, moguća je ako porezno tijelo i porezni obveznik sklope upravni ugovor koji otplatu odgađa do 24 mjeseca. (Članak 101. Općeg poreznog zakona).  Odnosno, ako je Todorić s državom postigao nagodbu o ritmu plaćanja dugova.

Nije javni interes

Porezna uprava nije dužna čuvati poreznu tajnu niti u slučaju kada dužnik sam iznosi netočne podatke. U slučaju da je Agrokor svojim priopćenjem od 17. ožujka lažno ustvrdio da nema dugovanja prema državi, Porezna uprava  zakonski je oslobođena čuvanja porezne tajne i mogla je korigirati navode.

Međutim, i nakon tog datuma Porezna uprava se na upite medija pozivala na poreznu tajnu

Redakcija Indexa pokušala je doći do podataka o mogućem poreznom dugu Agrokora pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama. Ponovljeno im je da podaci spadaju u poreznu tajnu jer, naveli su, nije ispunjen nijedan uvjet za izuzeće od čuvanja tajne, a koji su predviđeni člankom 8. Općeg poreznog zakona. Vezano uz Zakon o pravu na pristup informacijama navode:

„Sukladno članku 16. Zakona o pravu na pristup informacijama, dana 20. ožujka 2017. godine u Središnjem uredu Porezne uprave proveden je test razmjernosti javnog interesa tijekom kojeg je zaključeno da u konkretnom slučaju javni interes ne prevladava u odnosu na štetu po zaštićene interese“.

Tvrdnja ministrice Dalić da je prema Agrokoru država postupala jednako kako bi postupala i prema svakom drugom poreznom obvezniku istinita je isključivo u slučaju da Todorić stvarno do 17. ožujka 2017. nije imao nikakvog duga prema državi, a kao što je to Agrokor tvrdio u svom priopćenju.

Dodatne sumnje, naravno, budi činjenica da je ministar financija Marić u Vladu došao direktno iz Agrokora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.