Ocjena točnosti

Petrov: Plenković ne može smijeniti ministre bez mog potpisa

Hina / Damir Senčar / ds

“Ministri danas nisu smijenjeni. Za smjenu ministara supotpis treba dati predsjednik Sabora ili povesti se rasprava u Saboru. Predsjednik Vlade ishitrenom je odlukom pokušao riješiti problem, ali predsjednik Sabora treba dati svoj supotpis”, tvrdi predsjednik Sabora i MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov (Televizija N1).

Ovakvo tumačenje Petrov temelji na odluci bivšeg premijera Zorana Milanovića iz svibnja 2014. godine. Tada je Milanović donio odluku o razrješenju ministra financija Slavka Linića, uz supotpis predsjednika Sabora Josipa Leke. Takvu odluku Milanović je donio pozivajući se na članak 110., stavak 5. Ustava RH koji glasi:

“Na temelju odluke Hrvatskog sabora o iskazivanju povjerenja Vladi RH, rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi Predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora”.

Tko je u pravu?

Ustav RH, naime, predviđa samo postupak imenovanja ministara, ali ne i njihovog razrješenja. Postupak razrješenja ministara nije predviđen ni Zakonom o vladi, kao ni Poslovnikom Hrvatskog sabora. Pitanje može li Plenković samostalno donijeti odluku o razrješenju članova svoje vlade, postavili smo SDP-ovom saborskom zastupniku, pravniku i potpredsjedniku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđi Grbinu.

“Do sada smo u praksi imali nekoliko takvih situacija. Jedina koja bi bila usporediva je ona gospodina Linića. Međutim, gospodin Linić nije osporavao tu odluku. U tom kontekstu, ja ne mogu reći niti da su u pravu Plenković, ni Petrov. Već idemo za onim načelom kako se donosi odluka. Ako se odluka donosi tako da za nju glasuje Hrvatski sabor, da Hrvatski sabor daje povjerenje jednoj osobi, onda moramo reći da u slučaju da ta osoba ne prihvaća svoje razrješenje, o tome mora odlučiti Hrvatski sabor. Međutim, drugi argument, koji je jednako tako jak, je argument činjenice da premijer svojom odlukom, autonomnom i bez pitanja bilo kome drugome, podnošenjem svoje ostavke podnosi automatski i ostavku Vlade. Pa onda možemo ići a maiori ad minus, ako premijer svojom odlukom može smijeniti cijelu Vladu, onda može i pojedinog njenog člana. Jednostavno vam u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanje i sto posto stati iza tog odgovora”, kaže Grbin u razgovoru za Faktograf.

Ustavna kriza

Drugim riječima, na Markovom trgu trenutno je u tijeku ustavna kriza, koju razriješiti može samo i jedino Ustavni sud. “Ukoliko dođe do toga da ti ministri ne prihvaćaju odluku predsjednika Vlade, onda će se očito morati od Ustavnog suda hitno na određeni način tražiti tumačenje, odnosno osporavati predmetna odluka. Međutim, pitanje je kako će se Ustavni sud postaviti, s obzirom na rokove za odlučivanje, itd. Ovo je očito zavrzlama koja će se prvom idućom promjenom Ustava morati razriješiti”, tvrdi Grbin.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.