Ocjena točnosti

Plenković: Glasnoviću sam obećao ono što je ionako u proceduri

HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

„Gospodin Glasnović ima dvije teme koje su mu srcu bliske i drage. Jedno su prava hrvatskih branitelja. Što se tiče Zakona o hrvatskim braniteljima, on je gotov, na njemu radimo godinu dana, on ionako ide u proceduru. Što se tiče pitanja mirovina, dakle ovog jednog dijela na koje on misli – pripadnika HVO-a, to je ovako i onako u proceduri. Dakle, to je već sve aktualno. Što se tiče plenarne rasprave o ulozi hrvatske dijaspore, to je inicijativa koju čak i MOST želi, to mi je rekao kolega Petrov. Što se tiče koordiniranja hrvatskih gospodarstvenika iz dijaspore – pa to nam jedino može biti plus. Što se tiče odnosa prema BiH, pa to je prioritet moje vlade. Ama baš ništa u tih pet točaka ne košta hrvatski proračun ili bilo koga nešto više nego što je u programu Vlade. (…) Vjerujte mi, da ima bilo kakvog i najmanjeg elementa koji bi se odnosio na bilo što koruptivno nikada, nikada, nikada se ne bih bavio politikom“, ustvrdio je premijer Andrej Plenković gostujući na Radio Dalmaciji.

Skoro donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ministar branitelja Tomo Medved najavljuje još od kraja prošle godine (Novi list). Normativnim planom aktivnosti Vlada je predvidjela kako će taj zakon donijeti u prvom tromjesečju ove godine, jednako kao i Zakon o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ministar Medved u ožujku je  konstatirao kako je Zakon završen te ponovio kako će on obuhvatiti i prava pripadnika HVO-a. Prijedlog još nije upućen u proceduru, a za njega smo zadnji put čuli prije nekoliko dana kada je premijer Plenković na tu temu primio Đuru Glogoškog.

Jedinstveni i neodvojivi hrvatski obrambeni korpus

U izbornom programu HDZ-a je prije prošlogodišnjih izvanrednih izbora stajalo: „Trajno ćemo riješiti status pripadnika HVO-a kao dijela jedinstvenog i neodvojivog hrvatskog obrambenog korpusa koji su zajedno s pripadnicima HV-a donijeli mir i stabilnost na prostorima Hrvatske i BiH“.

Istinita je, dakle, premijerova tvrdnja da je Željko Glasnović tražio nešto što je ionako zacrtano u programu HDZ-a. Najava rješavanja statusa pripadnika HVO-a u programu se našla u sklopu najave donošenja jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima.

U programu Vlade HVO se izrijekom ne spominje, ali spominje se donošenje jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja (a čega bi, po HDZ-u, dio trebao biti reguliranje statusa HVO-a).

Milijarde kuna

Deklarativno se, također, hrvatska Vlada zalaže i za što veću ulogu dijaspore u životu Hrvatske, a na riječima je jaka i kad se spomene BiH.

Premijer je, međutim, ustvrdio kako Glasnovićevi zahtjevi neće utjecati na budžet kojeg je Vlada zacrtala. Tu dolazimo do problematičnog dijela.

U prosincu prošle godine Jutarnji list je objavio kako je došao u posjed tadašnjeg nacrta Zakona. U točci 4.nacrta navodno je pisalo: „Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i državljanin RH koji je kao pripadnik oružanih postrojbi HVO-a sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH i BiH“. Time su otvorena vrata za potpuno izjednačavanje u pravima hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u ratu u Hrvatskoj te pripadnika HVO-a, protumačila je bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor, a što bi, smatraju bivši dužnosnici upućeni u problematiku, moglo iznositi između dvije i četiri milijarde kuna.

Hrvatska je imala velike zaostatke u isplatama za ona prava pripadnicima HVO-a koja je i ranije priznavala. Tportal je u siječnju pisao kako Hrvatska duguje 187 milijuna kuna za 5.019 korisnika HVO mirovina i članove njihovih obitelji.

Sredstva koja bi bila potrebna za potpuno izjednačavanje u pravima nisu predviđena u budžetu za 2017., ni 2018. Pretpostavljamo stoga da potpis premijera Plenkovića na Glasnovićev papir ili neće uroditi konkretnim potezima ili će morati doći do rebalansa proračuna.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.