Ocjena točnosti

Jonjić: Da smo gubitašima oprostili komunalnu naknadu, svaki radnik bi mogao dobiti paketić čačkalica

Radnička fronta, DIOKI, kamensko, gredelj
Izvor: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Lijevi blok stranaka u Gradskoj skupštini Zagreba (Radnička fronta, Zagreb je naš, Nova ljevica, Za grad) predložio je da se potraživanja Grada od trgovačkih društava u stečaju, a koja imaju dugovanja prema radnicima, djelomično oproste ili da im se odgodi naplata komunalne naknade, kako bi se radnici isplatili ranije.

Prijedlog nije prošao, jer su stranke vladajućeg bloka, Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, HDZ i Neovisni za Hrvatsku glasali protiv i suzdržano. Jedini koji se u raspravi javio i dao objašnjenje bio je Tomislav Jonjić (NHR), koji se, među ostalim, usmjerio na izračun da bi se ovom mjerom odgode ili oprosta “preraspodijelilo 0,26 posto” gradskog proračuna, koliko iznosi postotak naplate komunalne naknade tvrtkama koje su u stečaju. Taj novac ne bi nestao, nego bi se naplata odgodila.

“Dakle, svaki od radnika bi mogao dobiti paketić čačkalica, ali ne bi mogao dobiti ništa zbog čega bi mu te čačkalice mogle biti potrebne”, kazao je Jonjić.

Provjerili smo radi li se zaista o “čačkalicama”, odnosno malenom iznosu za radnike, koji, kako tvrdi Jonjić, ne bi pokrio ni topli obrok za radnike. Budući da su upravo radnici tvrtki DIOKI, Kamensko i Gredelj sudjelovali u pisanju ovog prijedloga, kojima su te tvrtke ostale dužne milijune kuna, može se reći da je tvrdnja neosnovana, a to su došli i reći novinarima pred Gradskom skupštinom u četvrtak, podsjećajući vlasti da su investitorima u prošlosti opraštana potraživanja za komunalnu naknadu.

Brojke kažu sljedeće:

Radnice Kamenskog, njih 829, u stečajnom su postupku do sada stekle tek 15% svojih potraživanja, odnosno 3,8 milijuna kuna od ukupno 40 koliko potražuju. Grad je naplatio više od 2,9 milijuna kuna komunalne i vodne naknade. U slučaju Kamenskog bi, dakle, radnice dobile prosječno oko 3,5 tisuće kuna.

U slučaju Diokija, 553 radnika su dobila oko 9 milijuna duga, dakle 10 posto od ukupno 90 milijuna koliko potražuju. Grad je naplatio oko 2,2 milijuna kuna. Ukoliko bi se radnicima podijelio taj iznos, oni bi prosječno dobili četiri tisuće kuna na račun.

Kako je na konferenciji za medije Lijevoga bloka u četvrtak kazao Srđan Perković, bivši radnik DIOKI-ja, radnici iz Gredelja su dobili 4,7 % svojih potraživanja u stečajnom postupku do danas.

“Taj isti novac (2,2 milijuna naplaćenih DIOKI-ju, op.a.) Grad je mogao dopustiti da se isplati radnicima”, kazao je Perković. Intencija odluke je da se smanji iznos komunalne naknade i da se dozvoli odgoda plaćanja, kako bi se radnici mogli naplatiti prilikom prodaje imovine koju tvrtka ima, zaključio je.

Tomislav Jonjić

Ovi iznosi su možda odvjetniku i skupštinaru Jonjiću vrijedni poput “čačkalice”, međutim, radnicima koji su izašli s prijedlogom očigledno nisu.

Gradonačelnikovo objašnjenje

Izmjena Odluke o komunalnoj naknadi je, podsjetimo, argumentirana tvrdnjom da se u stečajnom postupku kod priljeva određenih sredstava (recimo od prodaje nekretnina i druge imovine) iz stečajne mase, prvo naplaćuju troškovi stečajnog postupka koji uključuju i komunalnu naknadu, a obično tek poslije njihova namirenja dolaze radnici. Dakle, čak i kada se pojave sredstva od kojih bi se mogli naplatiti radnici – stečajni upravitelj će morati prvo platiti račune, među kojima je i komunalna naknada. Visok iznos komunalne naknade onemogućava isplatu dugova prema radnicima koji uglavnom ostaju na zadnjem mjestu.

No, prijedlog je odbijen, jer, kako je naveo gradonačelnik Milan Bandić u objašnjenju, upravo zato što se kosi sa Stečajnim zakonom i njegovim redoslijedom naplate, ali i Zakonom o komunalnom gospodarstvu, koji propisuje da se naknade mogu osloboditi “samo nekretnine važne za jedinicu lokalne samouprave”, kao što su zgrade škola ili vrtića. U konačnici zaključuje i da je prijedlog protivan Ugovoru o funkcioniranju Europske unije, jer daje selektivnu prednost pojedinim poduzetnicima.

Iz Lijevoga bloka, pak, poručuju da je ovaj posljednji argument groteskan, jer se redom radi o “poslovnim mrtvacima”, koji uslijed stečaja ne mogu sudjelovati ni u kakvoj pa ni tržišnoj utakmici.

Kao odgovor na ostale zamjerke navode primjere drugih lokalnih samouprava:

Grad Sisak usvojio je 2015. godine Pravilnik o kriterijima, uvjetima… za otpis potraživanja, odgodu plaćanja ili obročnu otplatu potraživanja za javna davanja koja uključuju i komunalnu naknadu.

Grad Opatija također Odlukom o izvršavanju proračuna za 2017. omogućava otpis duga za fizičke, a odgodu plaćanja javnih davanja za fizičke i pravne osobe.

U Bjelovaru su propisani brojni slučajevi prema kojima se u budućnosti u potpunosti oslobađa poduzeća od komunalne naknade radi poticanja ulaganja.

U Garešnici se ovlašćuje gradonačelnik da u opravdanim slučajevima može donijeti Odluku o privremenom, potpunom ili djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalne naknade.

U Baškoj na Krku su donijeli Odluku o komunalnoj naknadi, koja omogućava odgodu naplate komunalne naknade. U njihovom pravilniku stoji „Privremeno se može, u potpunosti ili djelomično, temeljem Odluke Općinskog načelnika, osloboditi plaćanja komunalne naknade poduzeće kada je u likvidaciji ili stečaju.“

Osim toga, kako je navela zastupnica Radničke fronte u Skupštini, Katarina Peović Vuković, najgore što se može dogoditi ovakvoj odluci je da je sruši Ministarstvo uprave, ali to se nije dogodilo ni u jednom navedenom slučaju.

Naplata Ježiću mogla čekati sve do duga od 88 milijuna

Srđan Perković za kraj konferencije je podsjetio da je DIOKI u vrijeme kada je proizvodio 100 tisuća tona plastike, napravio dug prema Gradu i Holdingu od 88 milijuna kuna s pribrojenim kamata.

“Dakle, [Robertu] Ježiću, dok je DIOKI proizvodio, dozvoljavalo se da se dug popne s kamatama na 88 milijuna kuna. A kad su tu ostali samo radnici, šalju se ovrhe”, kazao je.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.