Pod povećalom

Mamićeva “duboka država” je notorna teorija zavjere

HINA/ Denis CERIĆ/ ml

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, nepravomoćno osuđen za krađu 116 milijuna kuna iz Nogometnog kluba Dinamo, ovoga se tjedna prometnuo u vodećeg hrvatskog teoretičara zavjere. Pokušavajući se prikazati žrtvom političkog progona, Mamić je posegnuo za trenutno omiljenom propagandnom metodom globalnih fundamentalista i populista: iskrivljavanjem stvarnosti plasiranjem lažnih i manipulativnih informacija u javni prostor.

Prije nego je bježeći od pritvora klisnuo u susjednu Bosnu i Hercegovinu, Mamić je tjedan otvorio noćnom press konferencijom u Dinamu. Na kojoj je novinarima predočio ispis navodne SMS komunikacije koja bi trebala dokazati da je podvrgnut montiranom procesu. Evidentni Mamićev falsifikat nikoga nije zavarao, između ostalog i jer je sličan manevar prije njega pokušao izvesti Ivica Todorić, također u bijegu od optužbi za milijunsku pljačku u Agrokoru. Novinari 24sata i Telegrama demonstrirali su kako se Mamićevi i Todorićevi propagandistički SMS-ovi mogu jednostavno fabricirati u samo nekoliko klikova, a bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan već je najavio i tužbu protiv (detroniziranog?) vladara hrvatskog nogometa.

Mamić se, očekivano, na tome nije zaustavio. U intervjuu koji je dao RTL-u posegnuo je za kroatiziranjem jedne od omiljenih teorija zavjere američkih desničara, koju je zadnjih godina popularizirao Donald Trump. “Ovo je presudila i odigrala duboka država”, poručio je Mamić, pozvavši se pritom na saborskog zastupnika Nezavisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića. Tezu o “dubokoj državi”, odnosno ljudima koji iz sjene kroje hrvatsku stvarnost, a koji su prema Hasanbegoviću povezani “s propalom jugoslavenskom komunističkom baštinom”, on je lani obrazlagao također u intervjuu za RTL. Za takve tvrdnje Hasanbegović, naravno, nije iznio nikakve opipljive dokaze.

Uvozna teorija zavjere

Termin “duboka država” izvorno je skovan devedesetih godina prošlog stoljeća, kao opis nedemokratičnosti državnih aparata u Turskoj i Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, te se odnosio na vojno-obavještajne strukture i njihov utjecaj na legitimno izabrane narodne zastupnike. No nakon što je Trump uselio u Bijelu kuću i počeo nizati afere kao na pokretnoj traci, njegovi pristaše na čelu s Breitbart Newsom, propagandističkim glasilom radikalne desnice i vodećim proizvođačem lažnih vijesti u SAD-u, upregli su se u redefiniranje “duboke države”. Nastala je tako teorija zavjere prema kojoj je Trump zapravo žrtva skrivenih struktura unutar američkih vlasti, koje ga pokušavaju ukloniti iz predsjedničke fotelje u ime vlastitih, nikad precizno definiranih interesa.

“Radi se o mračnjačkoj zavjereničkoj priči koju guraju Steve Bannon, njegovi saveznici na Breitbartu i neki drugi pripadnici konzervativnog pokreta koji pokušavaju delegitimizirati opoziciju Trumpu i u mnogim stvarima prebaciti krivnju na druge”, objasnio je u razgovoru za časopis Time David Gergen, politički analitičar koji je služio u administracijama četvero različitih američkih predsjednika. Teoriju zavjere o “dubokoj državi” opširno su analizirali, te dekonstruirali i drugi utjecajni američki mediji: The New York Times, The Nation, Politico, BuzzFeed… U arhivi Snopesa, najpoznatijeg američkog medija posvećenog raskrinkavanju lažnih informacija u javnom prostoru, također se može pronaći više različitih teorija zavjere o “dubokoj državi”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.